Bram Bakker Ex-psychiater

Bram Bakker

Ex-psychiater Bram Bakker stond jarenlang bekend om zijn spraakmakende opinies. Hij bekritiseerde de vele protocollen in de psychiatrie, die wat hem betreft niet bijdroegen aan de kwaliteit van de zorg. Hierdoor voelde hij zich vaak een eenling in zijn vak. Nu hij psychiater af is, kan hij helemaal zichzelf zijn, maar dat ging niet zonder slag of stoot. Hij vertelt hoe hij na een periode van ziekte steeds meer ging inzien dat kwetsbaarheid kracht is. Om dit inzicht in de praktijk te brengen, zingt hij een stuk van zijn inspiratietekst ‘De Wedstrijd’ van Bram Vermeulen, dat hij zijn lijflied noemt.

https://www.npostart.nl/de-verwondering/18-09-2022/KN_1729999

 

Ex-psychiater Bram Bakker: ‘Eenzaamheid is de rode draad in mijn leven’

Bram Bakker spreekt met Annemiek Schrijver over zijn spraakmakende opinies, de eenzaamheid die altijd op de loer ligt én over de kracht van kwetsbaarheid.
Ex-psychiater Bram Bakker stond jarenlang bekend om zijn spraakmakende opinies. Hij bekritiseerde de vele protocollen en richtlijnen in de psychiatrie, die wat hem betreft niet bijdroegen aan de kwaliteit van de zorg. Hierdoor voelde hij zich vaak een eenling in zijn vak. Nu hij psychiater af is kan hij helemaal zichzelf zijn- maar dat ging niet zonder slag of stoot.
Eenzaamheid ligt in Bram Bakkers leven altijd op de loer. Toen hij in korte tijd vijf goede vrienden verloor, besloot hij in zijn eentje naar hun uitvaarten te gaan. Steeds weer ging hij kapot van verdriet, zonder dit te tonen aan zijn toenmalige partner. De relatie eindigde in een scheiding, waarna hij negen maanden thuis zat door een onverklaarbare afwijking aan zijn cerebellum. Hij gebruikte de tijd om te reflecteren op zijn jeugd én op zijn toekomst.

Bram Bakker & Annemiek Schrijver
Bram Bakker & Annemiek Schrijver

Het gaat nu beter dan ooit met Bram Bakker. Hij heeft omarmt dat -hoe cliché dat volgens hem ook is- kwetsbaarheid kracht is. Om dit inzicht in de praktijk te brengen zingt hij een stuk van zijn inspiratietekst: ‘De Wedstrijd’ van Bram Vermeulen, dat hij liefdevol zijn lijflied noemt.

Kijk hier deze aflevering

De inspiratietekst van Bram Bakker

Het jongetje zit boven op het duin
Het is wel honderd meter hoog
Zo hoog zat werkelijk nog niemand
En hij ziet Engeland

Kijk hem zijn best doen op zijn fiets
Hij gaat zo hard
Dat je n’m bijna niet ziet
Wedden dat hij de honderd haalt
Voor hem is dat niets

Het is een wedstrijd
Het is een wedstrijd
Het is een wedstrijd
Die je niet winnen kan
Het is een wedstrijd
Het is een wedstrijd
Het is een wedstrijd
Die je niet winnen kan

Zie je die kringen daar in ‘t water
Verreweg het verst van iedereen
Zeker honderd meter ver
En met de zwaarste steen

Tien keer achter elkaar kan hij het al
Deze jongen kan alles met een bal
Zeker weten dat-ie tot de honderd komt
Die bal komt nooit meer op de grond
Kijk maar, kijk maar, kijk maar

Het is een wedstrijd
Het is een wedstrijd
Het is een wedstrijd
Die je niet winnen kan
Het is een wedstrijd
Het is een wedstrijd
Het is een wedstrijd
Die niemand winnen kan

Pappa, kijk dan
Pappa, kijk dan
Pappa, kijk dan naar mij
Pappa, kijk dan
Pappa, kijk dan
Pappa, kijk dan naar mij

– De wedstrijd, Bram Vermeulen

 

Bram Bakker balansfabriek

Vervolg theaterprogramma ‘De Balansfabriek’

Het theaterprogramma “De Balansfabriek” gaat ook in 2023 door. Over burn-out, onbegrepen klachten (inclusief die van mezelf) en de stand van zaken in de zorg. Kritisch, maar met humor. Bedoeld om aan te zetten tot nadenken en wellicht ook leerzaam en zelfs emotionerend.
In 2023 staan er ook andere ‘events’ op de agenda: interviews en meerdere speciale themabijeenkomsten. Bekijk de agenda hieronder.

Voorstellingen en andere evenementen in 2023

De Balansfabriek in Theater de Liefde in Haarlem op 18 mei – 20:30 in Theater de Liefde

https://brambakker.com/agenda-overzicht/

Bram’s boeken hier te koop

Oud zeer

Beschrijving

Over vroeger dat nog pijn doet.

Veel mensen dragen traumatische gebeurtenissen van vroeger met zich mee. En misschien nog wel meer mensen lijden onder het gevoelsarme klimaat waarin ze opgroeiden, de beperkte emotionele beschikbaarheid van hun ouders en andere naasten en een gebrek aan knuffels en complimenten.
Dit ‘oud zeer’ stak pas na mijn vijftigste flink de kop op, en dat proces veranderde mijn leven ingrijpend. Zo gaat het bij veel meer mensen: ook al kan het jaren lijken dat het er niet is, ‘oud zeer’ verstopt zich in je lichaam en kan ineens tevoorschijn komen.
Ook in dit boek wil ik mijn persoonlijke ervaringen graag met de lezer delen. Daarnaast zal ik het verhaal van een aantal mensen waarmee ik heb gewerkt vertellen en wat meer feitelijke kennis rond de begrippen trauma en affectieve verwaarlozing weergeven. Met daarin speciale aandacht voor de rol van het lichaam bij mentale processen, omdat dit een terrein is dat door de traditionele psychiatrie decennialang werd overgeslagen (maar inmiddels aan een inhaalslag begonnen lijkt).
Het is mijn grootste wens hiermee een kleine bijdrage te geven aan de herwaardering van ‘oud zeer’ als belangrijke verklaring voor veel psychische én lichamelijke klachten in het huidige leven. 21,99

Oud zeer Bram Bakker

Gevoelsarm

Beschrijving

De cowboy in de psychiatrie’ (de Volkskrant) wil geen psychiater meer zijn. Waarom verbreekt hij zijn haat-liefde verhouding met het vak en al zijn collega’s?
Bram Bakker was een bekende criticaster van de psychiatrie, maar benadrukte ook steeds dat het een fantastisch vak is.
Gaat de Nederlandse psychiatrie hem missen? Of zal hij deze vergaande stap ergens de komende jaren zelf gaan berouwen?
In het laatste jaar dat Bakker als geaccrediteerd psychiater werkzaam was, ontstond ook de behoefte zich veel persoonlijker over de belangrijke thema’s in zijn werk te uiten. Want wat deden de complexe situaties die hij tegenkwam het met hem als mens? Welke prijs vroeg de betrokkenheid bij de mensen waar het allemaal om zou moeten draaien en hoe past zijn levensverhaal daarbij?
Tientallen verhalen schreef hij over deze worsteling, teksten die nu voor het eerst worden gepubliceerd. Het is een terugblik op meer dan twintig veelbewogen jaren in de psychiatrie.
Niet boos of gefrustreerd, maar met mildheid, compassie en veel rustiger dan hij ooit was.. 20,00
Als je het boek nu bestelt krijg je een gesigneerd exemplaar!

 

Leren doseren

Beschrijving

In dit boek tref je uiteenlopende stukken over verslaving, die eerder onder meer in Lef Magazine verschenen, waar hij jaren columnist was.
Ook bevat het geactualiseerde opiniebijdragen en nieuwe stukken.
. 12,50

  • Leren doseren Bram Bakker

Loden Last

Beschrijving

Het taboe rond zelfmoord

Wat gebeurt er ná een zelfmoord? Dan komen voor nabestaanden de vragen. Hadden ze dit kunnen zien aankomen, het misschien voorkomen?
Bram Bakker en Bram Hulzebos stelden deze vragen open en direct aan familieleden en vrienden en kregen opmerkelijke antwoorden. Zo bleken de achterblijvers zich vaak buitengesloten te voelen als hun familielid of vriend in aanraking kwam met professionele hulpverlening. Hoe komt dat? Bakker en Hulzebos zijn niet bang voor ongemakkelijke conclusies. Later voegden de schrijvers nieuw materiaal toe aan Loden last. Ook gingen zij terug naar de nabestaanden om te zien hoe het ze sindsdien verging.
Bakker en Hulzebos zijn niet bang voor ongemakkelijke conclusies.
Bram Bakker (1963) is psychiater en schrijver. Hij publiceerde onder meer Te gek om los te lopen, Verademing, Running therapie en Over seks gesproken
Bram Hulzebos (1968) is journalist en schrijver. Van hem verscheen eerder Een te dunne huid, over de zelfmoord van zijn vader. Zijn boek Ziggy was runner-up voor de Nico Scheepmaker Beker. 

15,00

Loden last het taboe rond zelfmoord Bram Bakker Bram Hulzebos

Ultra

Bestel nu alvast een door Bram gesigneerd exemplaar!
Het lijkt bijna een wet bij hardlopers: hoe ouder, hoe verder.
Na boeken over de halve en de hele marathon verkende Bram Bakker (inmiddels 55) ook de afstanden achter de marathon. 17,99

  • Ultra de marathon voorbij Bram Bakker

Verademing -herziene editie-

Veel mensen staan de hele dag áán. Ze ademen te snel en ze verbruiken daarmee onnodig veel energie. Kun jij goed ontspannen? Als je ontspannen bent adem je zes tot tien keer per minuut, niet meer.
In Verademing beschrijven Bram Bakker en Koen de Jong verschillende manieren om te ontspannen. Met verschillende oefeningen waar je meteen mee aan de slag kunt.
Ben je vaak moe? Dan moedigen we je ook aan om gedoseerd te sporten. Door sporten te combineren met diepe ontspanning herwin je energie. In dit boek leggen we uit hoe je dat kunt doen.
Duizenden mensen gingen je voor!
In deze geheel herziene versie van deze bestseller over ademhaling (meer dan 50.000 exemplaren verkocht) hebben we ons boek Sporten voor beginners geïntegreerd en aangevuld.
Koen de Jong is initiatiefnemer van www.sportrusten.nl, een website over ademhaling, hardlopen en wielrennen (naar de site) Hij schreef diverse boeken waaronder een internationale bestseller over Iceman Wim Hof, Koud kunstje, en De Hardlooprevolutie met Stans van der Poel. . 20,00

  • Verademing Bram Bakker Koen de Jong

Beschrijving

Bram Bakker is 54 jaar en volop in de weer met een leven als psychiater en publicist van onder meer kritische stukken over zijn vak. Zijn leven is ook daarnaast best hectisch. Maar alles loopt, en op het oog zijn er geen grote, onoplosbare problemen in zijn leven.
Dat verandert van de ene op de andere dag als hij wordt getroffen door een mysterieuze aandoening, die er mee begint dat hij niet meer normaal kan lopen. Met tegenzin neemt hij de rol van patiënt aan, en meldt zich met deze klacht bij zijn huisarts. Deze is (terecht) gealarmeerd en verwijst hem door naar een ziekenhuis in de buurt.
Wat volgt is een bizarre tocht door de medische wereld in Nederland. Juist deze medisch specialist ervaart ‘aan de andere kant van het bureau’ hoe groot de kloof kan zijn tussen een patiënt en een deskundige professional. Hoeveel er gebeurt in het leven van iemand met een ziekte, waarvoor niet alleen geen aandacht is in de opleiding tot arts, maar waarvan deze helemaal geen weet heeft, laat staan oog voor.
De kritiek die hij eerder had op het tekortschieten van het medische model in de psychiatrie komt in een ander, breder daglicht te staan. De reguliere geneeskunde heeft geen antwoord voor de mensen met onbegrepen klachten. En dit zijn er steeds meer.
De dokter als patiënt is het verhaal van een dokter die aan den lijve ervaart hoe ziek zijn je leven en je kijk op het leven compleet op z’n kop zet, maar ook hoe ziek de gezondheidszorg zelf is geworden. 15,00

Recensies

 

  • Bram-Bakker-De-dokter-als-patientDe dokter als patiënt

    Beschrijving

    Hardlopen is zijn grote passie en zijn eerste boek dat niet over de psychiatrie gaat, kon dan ook geen ander onderwerp hebben. Toch leest u in het boek meer dan de avonturen van Bakker bij de Amsterdamse en Rotterdamse marathon, of zijn favoriete wedstrijd: de halve marathon van Egmond.
    Hij bespreekt ook de positieve effecten van het hardlopen op de psyche, de rol van bewegen in de strijd tegen het overgewicht en de redenen dat hardlopen nog steeds geen erkende medische behandeling is. Zelfs de schaarse schaduwkanten van het hardlopen komen aan bod: de saaie lange duurlopen in de voorbereiding op een marathon of de frustratie van een blessure die alle trainingsschema’s ontwricht. En de donkere zijde van het karakter die er toe kan leiden dat een betere tegenstander toch verslagen wordt…
    Ook allerlei historische gebeurtenissen op het terrein van de wedstrijdatletiek komen aan de orde, zoals de losse veter van Gerard Nijboer, op weg naar zijn Europese titel, of de legendarische, maar aan lager wal geraakte Henri Rono, die altijd gas gaf als hij versnelde. Alles bij elkaar geeft dit boek een kijkje in het binnenste van een gepassioneerde hardloper. Het zal bij soortgenoten een blij gevoel van herkenning veroorzaken en bij buitenstaanders wellicht iets meer begrip voor de rennende medemens.
    De halve van Egmond is verschenen bij Het Sporthuis.

    Fragment:

    “Van alle dokters zijn de psychiaters het ongezonds: ze slikken vaak grote hoeveelheden van de pillen die eigenlijk voor hun patienten zijn bedoeld. Ze zijn zelf depressief of in de war en knopen zich gemiddeld vaker op dan hun collega-artsen. Lang verkeerde ik in de veronderstelling dat ik een psychiater was voor wie die statistieken niet golden. Weliswaar had ik een zoon uit een gesneuvelde relatie, maar ik had geen verslaving of vervelende ziekten. En zeker geen psychiatrische stoornis.

    Over dat laatste begon ik te twijfelen toen we net terugkwamen van vakantie en ik mijn vriendin meldde direct even een trainingsrondje te moeten lopen. Ik wilde namelijk een inschatting maken van mijn conditie. Haar reactie luidde: het is een ziekte, dat lopen van jou! Dat had vermoedelijk te maken met het moment. Het was half twaalf ’s avonds en we hadden net 16 uur in de auto gezeten.”

    Bakker biedt een aardig inzicht in de verrukkingen en de gruwelen van het rennen. En passant brengt hij een mooi eerbetoon aan Nederlands beste loper ooit, de onderschatte Gerard Nijboer.

    – Elsevier
    Bakker vertelt aanstekelijk en herkenbaar.

    – De Volkskrant
    Dat is toch een heel fijn boekje, dat je daar hebt geschreven. Ik denk dat elke hardloper het wel wil hebben en zal lezen.

    – Abdelkader Benali
    Een prikkelende zienswijze.

    – Het Parool
    ‘De halve van Egmond’ vind ik verrassend stimulerend en goed.

    – Gerbrand Bakker

     

  • Bram Bakker De halve van EgmondDe halve van Egmond 10,00

 

Blog

Thema’s

 

Bij ALS (amyotrofische laterale sclerose) vallen je spieren één voor één uit. Na de eerste symptomen leven patiënten gemiddeld nog drie tot vijf jaar. Voor de dodelijke zenuw/spierziekte is dringend een oplossing nodig. We hebben geen tijd te verliezen.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *