Pim Lammers

Ik denk dat ik ontvoerd ben

 

Sprankelend en hedendaags poëziedebuut vol gedichten over de bijzondere band met broers, zussen, vaders, moeders, opa’s, oma’s, ooms en tantes. Over traditionele of juist heel moderne families. Over de gesprekken die je hebt tijdens het eten. Over een tante die geen man is maar ook geen vrouw. Over racen met je oom in een rolstoel. Maar ook over stiekem verliefd zijn of over een oudere broer die ineens de deur van de badkamer voor je neus op slot doet. 

Van gevoelig tot grappig: Zilveren Griffel-winnaar Pim Lammers weet moeiteloos in de huid van kinderen te kruipen en hun gevoelens te beschrijven. Sarah van Dongen maakte er eigenzinnige illustraties bij vol humor.

Ik denk daarom dat de kans groot is dat dit een heel geliefde bundel in gezinnen en op scholen wordt, én dat hij rondgedragen gaat worden in de armen van allerlei kinderen. 

Hier en daar is zelfs een vleugje Annie M.G. Schmidt te bespeuren.

Winq

Lammers speelt meesterlijk met de lezersverwachtingen. Vrijwel alle gedichten eindigen net iets anders dan de eerste regels doen vermoeden. Dat maak dat je doorleest en elk gedicht opnieuw wilt lezen om te kijken wat er nu eigenlijk gebeurt.

Wat heb ik genoten van de gedichten in deze bundel. Ik heb meerder keren met een lach op mijn gezicht gezeten, maar was ook ontroerd.

Ridder Roa en de verliefde trol

Derde deel uit de Ridder Roa-reeks

Ridder Roa moet op zoek naar een trol. Helaas is dat nog niet zo eenvoudig, want trollen zijn altijd goed verstopt. 
Gelukkig kent Moena de draak iemand: misschien dat Hella ridder Roa kan helpen? Alleen is er wel één klein probleempje: Hella is een heks. Een heks die ook nog eens heel erg boos is op Roa …

Door de regels te herschrijven, plaveit Roa ook de weg voor andere heldinnen en helden om zich ‘afwijkend’ te gedragen en hun eigen identiteit te vormen.

Vind je het jammer dat de serie nu is afgelopen? 
Ja! Ik wou nog wel een volgend deel!

Een modern, humoristisch sprookje in een literaire taal, waarbij de auteur laat zien dat dat voor aankomende lezers (AVI-M5) heel goed mogelijk is.

Het is zo ontzettend knap dat Pim Lammers voor kinderen vanaf 8 jaar zulke inhoudelijk sterke boeken kan maken. 

Wat ben je lief.’
‘Jij bent heel lief.’
Kim wordt er gek van.
Ze hoort het wel tien keer per dag.
‘Ik ben NIET lief!’ roept ze.
Maar niemand gelooft haar.
Wat Kim nodig heeft, is een plan.
Een plan om NIET meer lief te zijn.

Een humoristisch verhaal dat gebruikt kan worden om het lezen samen met een ander te oefenen.

Felix Meijer (NBD Biblion)

Ik ben niet lief

 

UITGEVERIJ Zwijsen
ILLUSTRATIES Hélène Jorna

https://www.pimlammers.nl/

 

Kinderboekenweek laat pedofilie-activist schrijven voor kinderen

Het gedicht van de Kinderboekenweek wordt dit jaar geschreven door Pim Lammers. Deze lhbt-activist blijkt een verhaal te hebben geschreven waarin seksuele handelingen tussen een sporttrainer en een minderjarige jongen worden verheerlijkt. De campagne Gezin in Gevaar lanceert een petitie, om kinderen te beschermen tegen deze pedofilie.

Pim Lammers

Wie zich verdiept in lhbt-kinderpropaganda, komt Pim Lammers al snel tegen. Eerder schreef hij voor Paarse Vrijdag Het lammetje dat een varken is, dat kinderen transgenderisme leert. Het boek kreeg de warme aanbeveling van het COC, een organisatie met een lange traditie van pedofiel activisme.

Volwassen trainer bevredigt jongen

Op zijn eigen website had Lammers het verhaal Trainer (2015) staan over een volwassen voetbaltrainer die een jongen van een jaar of 12 seksueel misbruikt. Lammers laat de jongen niet walging voelen, integendeel. De ultieme fantasie van pedofielen is uit de pen van Pim Lammers gevloeid.

Pedofiele karakter is volstrekt evident

Het pedofiele verhaal is door Lammers onderhand van internet gehaald, nadat de website Reactionair.nl erover schreef. Het is dermate seksueel expliciet dat we er niet uit citeren. Het is letterlijk van God los. De lezer mag ons geloven dat het pedofiele karakter van Lammers’ verhaal volstrekt evident is. Ook voor de onschuldige kinderen die er in de schoolbibliotheek op stuiten.

Organisator Kinderboekenweek weet niet van wijken

De pedofiele schrijfsels van Pim Lammers weerhoudt de stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) er niet van om hem als dichter van de Kinderboekenweek 2023 te kiezen. Zelfs nu er op sociale media ophef ontstaat, weet CPNB niet van wijken. De stichting laat aan Reactionair.nl weten “achter die keuze” te blijven staan. Immers hij “schreef dit verhaal in 2015, geruime tijd voor zijn eerste kinderboek verscheen, en hij betrekt het op geen enkele manier in zijn werk voor kinderen.” Zouden ze het zelf geloven?

Stop pedofilie! Teken de petitie “Kinderboekenweek, geef géén podium aan pedofilie-schrijver Pim Lammers!”

Een principieel, niet een persoonlijk standpunt

Dit artikel heeft als doel het verdedigen van het huwelijk, het gezin en de moraal volgens de katholieke leer. Op geen enkele manier is het onze bedoeling personen te belasteren. Wij oefenen simpelweg onze vrijheid uit als kinderen van God (Rom. 8:21), zodat “iedere tong zou belijden tot glorie van God de Vader, dat Jezus Christus de Heer is.” (Fil. 2:11).

De man die Pim Lammers als eerste aanviel wil NRC niet zeggen hoe hij heet

Eigenlijk moeten de vier grote kranten dat verhaal van Pim Lammers over de volle breedte van de pagina afdrukken, vond een lezer. Hij was niet de enige die zich meldde nadat de stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek zaterdag liet weten dat Lammers zich na doodsbedreigingen had teruggetrokken als auteur van het gedicht voor de Kinderboekenweek. De dreigementen volgden op een online campagne tegen de schrijver, waarbij zijn verhaal ‘De trainer’ als voornaamste steen des aanstoots gold. Daarin geniet een jonge voetballer op de reservebank van de strelingen van zijn trainer.

De zaak raakte aan een reeks brandende kwesties: de vrijheid van meningsuiting, de lhbtq-acceptatie, het verschil tussen auteur en personage, polarisatie, bedreigingen, religie, de rol van influencers en de kracht van radicaal-rechts in de samenleving. Dat alles in de literaire wereld, waar men bij wijze van spreken met een toetsenbord onder het kussen slaapt.

Er kwam veel tekst, in veel media en zeker in NRC. Maandag bracht de krant een flink nieuwsbericht; dinsdag een artikel met een literair-culturele invalshoek en een hoofdredactioneel commentaar; woensdag een reconstructie van de campagne tegen Lammers; donderdag een column en online twee opiniestukken en een bijdrage van Bas Heijne uit de zaterdagkrant; vrijdag een podcast en een beschouwing bij Boeken. Plus ombudsman.

De meeste aandacht trok het verhaal van Rik Rutten en Karel Smouter over hoe de campagne tegen Lammers zich ontwikkelde. Die begon op de rechtse site reactionair.nl. Opmerkelijk was dat de auteur van de eerste aanval op Lammers erin aan het woord kwam, een zekere ‘Vrederijk’ die regelmatig schrijft voor reactionair.nl. Hij attendeerde zijn lezers op ‘De trainer’, het verhaal dat Lammers in 2016 publiceerde op deoptimist.nl. Aan NRC vertelde ‘Vrederijk’ dat het hem niet zozeer om „dat pedoseksuele” ging, maar ook om zijn verzet tegen „lhbtiq-campagnes in het basisonderwijs”. Dat is interessant, omdat de hetze vooral werd aangejaagd met citaten uit ‘De trainer’. Verder zei hij in het NRC-artikel (met de toevoeging „naar eigen zeggen”) het een en ander over zijn gezinssituatie, zijn huidige en vroegere politieke voorkeuren en de verschillende soorten mensen die een bijdrage leveren aan reactionair.nl.

Anonieme bronnen

Maar wie is ‘Vrederijk’? Dat weet NRC ook niet, bleek uit een uitlegkader bij het artikel. Daarin stond dat de verslaggevers hadden kunnen vaststellen dat ze de auteur van het artikel op rectionair.nl aan de telefoon hadden (met behulp van een twitteraccount dat deze ook gebruikt) en dat hij had geweigerd om zijn naam te vertellen.

De NRC Code adviseert terughoudendheid bij anonieme bronnen: gebruik ze alleen als het echt niet anders kan, verifieer hun beweringen aan de hand van andere bronnen, verkies de parafrase boven het citaat. Daarbij wordt ervan uitgegaan dat ook als een bron niet met naam en toenaam in NRC verschijnt, de krant die naam kent. Niet dat dat zekerheid biedt: in 2000 plaatste NRC een opiniestuk van een debuterende schrijver die onder meer Arnon Grunberg bekritiseerde. De debutant had keurig zijn naam en adres (Simon Denkgasse 8, Wenen) opgegeven, maar die gegevens bleken vals. ‘Marek van der Jagt’ was geen persoon, maar een personage, bedacht door Arnon Grunberg.

Dat de verslaggevers afgelopen week de naam van ‘Vrederijk’ niet loskregen, zorgde voor een ongemakkelijk gevoel, zegt Karel Smouter, een van de auteurs. „Je geeft uitgerekend iemand die een ander in het openbaar kapotschrijft, de gelegenheid anoniem zijn zegje te doen. Eigenlijk wil je dat niet belonen.”

De reden om ‘Vrederijk’ desondanks te citeren was dat de motivatie die hij gaf, cruciaal was om te laten zien vanuit welke overtuigingen de campagne tegen Lammers begonnen was. Rik Rutten, die door ‘Vrederijk’ werd gebeld nadat hij reactionair.nl om contact had gevraagd, zegt achteraf: „Ik heb me in dat gesprek vooral bezig gehouden met de vraag of hij de auteur van het artikel was.” Diens echte naam heeft hij wel gevraagd, maar stelde hij niet als harde eis. Over publicatie zou hoe dan ook later worden besloten.

„We willen de lezer zo goed mogelijk bedienen”, zegt chef Binnenland Herman Staal. Uiteindelijk besloot hij in samenspraak met auteurs en hoofdredactie om het artikel te plaatsen, met citaten. Daarbij speelde een rol dat ‘Vrederijk’ geen beschuldigingen of nieuwe radicale uitspraken deed. Kort voor de deadline werd een laatste, vergeefse, poging gedaan om ‘Vrederijk’ alsnog te bewegen zijn naam te noemen. Alle betrokkenen zijn het erover eens dat het een uitzondering betreft: het is niet de bedoeling dat NRC afstapt van het principe dat mensen hun naam moeten geven voor ze de krant (al dan niet) anoniem halen.

Akkoord, maar ik zou die uitzondering dan wel strak definiëren. De identiteit van ‘Vrederijk’ mag in nevelen zijn gehuld, zijn tekst is een realiteit en dat maakt ook wat hij zelf ter toelichting over die teksten te zeggen heeft, relevant – bij wijze van naschrift. Die kunnen in de krant. Veel minder geldt dat wat mij betreft voor beweringen van de man over zijn huwelijkse staat en inmiddels verlaten politieke voorkeuren, waarmee hij als het ware een personage voor de lezer schept. Die beweringen kan NRC zonder zijn naam onmogelijk verifiëren; ik zou ze buiten het artikel hebben gehouden.

‘Vrederijk’ bestaat op papier, zijn tekst is invloedrijk en dus relevant, inclusief mondelinge toelichtingen. Maar zolang hij NRC niet op de hoogte stelt van datgene wat hem bij uitstek tot persoon maakt (zijn naam), zou ik hem als personage behandelen en geen waarde hechten aan wat hij over zijn leven te melden heeft. Tot we weten welke persoon er achter ‘Vrederijk’ schuilgaat, is het een fictief personage.

Arjen Fortuin

Reacties: ombudsman@nrc.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *