Горбачёв Михаил Сергеевич, Gorbachev. Heaven – I love Gorbi

Photo: Michail Sergejevitsj Gorbatsjov in 1986

Between July 11 and 13, 1988, Warsaw, Poland — Mikhail Gorbachev, deputy chairman of the Supreme Soviet, touches his hand to his forehead while visiting with Wojciech Jaruzelski (R), president of the Polish Council of State, during a state visit to Warsaw. Gorbachev is in Poland to support Jaruzelski’s move towards legalizing the liberal Solidarity movement, an important step in the transition to free elections. — Image by © Bernard Bisson & Thierry Orban/Sygma/CORBIS

“This is a story how you lived in heaven” “And now in hell” (laatste video/trailer)

Mikhail Gorbachev – Mikhail Gorbachev

In deze Oost-Slavische naam, de patroniem is Sergeyevich en de achternaam is Gorbatsjov.

Handtekening

 

Mikhail Sergeyevich Gorbachev (geboren op 2 maart 1931) is een Russische en voormalige Sovjetpoliticus. De achtste en laatste leider van de Sovjet Unie, hij was de Secretaris-generaal van de Communistische Partij van de Sovjet-Unie van 1985 tot 1991. Van 1988 tot 1991 was hij ook het staatshoofd van het land en was hij voorzitter van de Presidium van de Opperste Sovjet van 1988 tot 1989, voorzitter van de Opperste Sovjet van 1989 tot 1990, en president van de Sovjet-Unie van 1990 tot 1991. Ideologisch hield hij zich aanvankelijk aan Marxisme – Leninisme hoewel tegen het begin van de jaren negentig naar sociaal-democratie.

Met een gemengd Russisch en Oekraïens erfgoed werd Gorbatsjov geboren in PrivolnoyeStavropol Krai, aan een arme boerenfamilie. Opgroeien onder de heerschappij van Joseph Stalin, in zijn jeugd opereerde hij maaidorsers op een collectieve boerderij voordat u lid werd van de communistische Partij, dat toen de Sovjet-Unie bestuurde als een eenpartijstaat volgens de marxistisch-leninistische doctrine. Tijdens het studeren bij Staatsuniversiteit van Moskou, trouwde hij met medestudent Raisa Titarenko in 1953 voordat hij in 1955 zijn diploma rechten behaalde. Verhuizen naar Stavropol, werkte hij voor de Komsomol jongerenorganisatie en werd, na de dood van Stalin, een groot voorstander van de destalinisatie hervormingen van de Sovjetleider Nikita Chroesjtsjov​Hij werd in 1970 benoemd tot eerste partijsecretaris van het Regionaal Comité van Stavropol, in welke functie hij toezicht hield op de bouw van de Groot Stavropol-kanaal​In 1978 keerde hij terug naar Moskou om secretaris van de partij te worden Centraal Comité en in 1979 trad hij toe tot het bestuur Politburo​ Binnen drie jaar na de dood van de Sovjetleider Leonid Brezhnev, volgens de korte regimes van Yuri Andropov en Konstantin Chernenko, koos het Politbureau Gorbatsjov tot secretaris-generaal, de de facto hoofd van de regering, in 1985.

Hoewel toegewijd aan het behoud van de Sovjetstaat en zijn socialistisch idealen, geloofde Gorbatsjov belangrijke hervormingen nodig waren, vooral na de 1986 Ramp in Tsjernobyl​Hij trok zich terug uit de Sovjet-Afghaanse oorlog en begon aan topontmoetingen met de president van de Verenigde Staten Ronald Reagan limiteren atoomwapens en beëindig het Koude Oorlog​In eigen land, zijn beleid van glasnost (“openheid”) toegestaan ​​voor verbeterd vrijheid van meningsuiting en druk op, terwijl zijn perestroika (“herstructurering”) beoogde de economische besluitvorming te decentraliseren om de efficiëntie te verbeteren. Zijn democratisering maatregelen en vorming van de gekozenen Congres van volksafgevaardigden ondermijnde de eenpartijstaat. Gorbatsjov weigerde militair in te grijpen bij verschillende Oostblok landen hebben in 1989-90 het marxistisch-leninistische bestuur verlaten. Intern groeiend nationalistisch sentiment dreigde de Sovjet-Unie uiteen te vallen, waardoor marxistisch-leninistische hardliners de mislukte Augustus staatsgreep tegen Gorbatsjov in 1991. In de nasleep hiervan, de Sovjet-Unie ontbonden tegen de zin van Gorbatsjov in en hij nam ontslag. Nadat hij zijn ambt had verlaten, lanceerde hij zijn Gorbatsjov Stichting, werd een vocale criticus van Russische presidenten Boris Jeltsin en Vladimir Poetin, en voerde campagne voor de sociaal-democratische beweging van Rusland.

Algemeen beschouwd als een van de belangrijkste figuren uit de tweede helft van de 20e eeuw, blijft Gorbatsjov het onderwerp van controverse. De ontvanger van een breed scala aan onderscheidingen, waaronder de Nobelprijs voor de Vrede– hij werd alom geprezen om zijn cruciale rol bij het beëindigen van de Koude Oorlog, het terugdringen van mensenrechtenschendingen in de Sovjet-Unie en het tolereren van zowel de val van marxistisch-leninistische regeringen in Oost- en Midden-Europa en de hereniging van Duitsland​Omgekeerd wordt hij in Rusland vaak bespot omdat hij de ineenstorting van de Sovjet-Unie niet heeft gestopt, een gebeurtenis die de mondiale invloed van Rusland deed afnemen en een economische crisis veroorzaakte.

Vroege leven

Kinderjaren: 1931–1950

Gorbatsjov werd geboren op 2 maart 1931 in het dorp PrivolnoyeStavropol Krai, dan in de Russische Socialistische Federatieve Sovjetrepubliek, een van de deelrepublieken van de Sovjet Unie. In die tijd was Privolnoye bijna gelijk verdeeld tussen etnische Russen en etnische Oekraïners. De vaderlijke familie van Gorbatsjov bestond uit etnische Russen en was van daaruit naar de regio verhuisd Voronezh verschillende generaties eerder; zijn moederlijke familie was van etnische Oekraïense afkomst en was geëmigreerd van Tsjernigov. Zijn ouders noemden hem Victor, maar op aandringen van zijn moeder – een vrome orthodoxe christenen– hij had een geheim doop, waar zijn grootvader hem Mikhail doopte.  Zijn relatie met zijn vader, Sergey Andrejevitsj Gorbatsjov, was hecht; zijn moeder, Maria Panteleyevna Gorbacheva (née Gopkalo), was kouder en bestraffend. Zijn ouders waren arm,  en leefden als boeren.  Ze waren in 1928 als tiener getrouwd, en in overeenstemming met de lokale traditie had hij aanvankelijk in het huis van Sergei’s vader gewoond, een hut met adobe muren, voordat er een eigen hut kon worden gebouwd

Gorbatsjov en zijn Oekraïens grootouders van moederskant, eind jaren dertig

De Sovjet-Unie was een eenpartijstaat beheerst door de communistische Partij, en tijdens de jeugd van Gorbatsjov stond onder leiding van Joseph Stalin​Stalin had een project geïnitieerd van massale landelijke collectivisatie die, in overeenstemming met de zijne Marxistisch-leninistisch ideeën, die volgens hem zouden helpen het land om te zetten in een socialistische samenleving. De grootvader van moederskant van Gorbatsjov werd lid van de Communistische Partij en hielp bij het vormen van de eerste van het dorp kolkhoz (collectieve boerderij) in 1929, en werd de stoel ervan. Deze boerderij lag 19 kilometer (12 mijl) buiten het dorp Privolnoye en toen hij drie jaar oud was, verliet Gorbatsjov zijn ouderlijk huis en verhuisde naar de kolchoz met zijn grootouders van moederskant.

Het land ervoer toen de hongersnood van 1932-1933, waarin twee ooms van Gorbatsjov en een tante stierven. Dit werd gevolgd door de Grote zuivering, waarin personen die ervan worden beschuldigd “vijanden van de mensen“- inclusief degenen die sympathiek staan ​​tegenover rivaliserende interpretaties van Marxisme Leuk vinden Trotskisme– werden gearresteerd en geïnterneerd in werkkampen, zo niet geëxecuteerd. Beide grootvaders van Gorbatsjov werden gearresteerd – zijn moeder in 1934 en zijn vader in 1937 – en beiden brachten tijd door in Goelag werkkampen voordat ze werden vrijgelaten. Na zijn vrijlating in december 1938 besprak Gorbatsjovs grootvader van moederskant dat hij door hem was gemarteld de geheime politie, een verhaal dat de jonge jongen beïnvloedde.

Na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in 1939, in juni 1941 de Duitse leger viel de Sovjet-Unie binnen. Duitse troepen bezetten Privolnoye gedurende vier en een halve maand in 1942. Gorbatsjovs vader was lid geworden van de rode Leger en vocht aan de frontlinie; hij werd ten onrechte dood verklaard tijdens het conflict en vocht in de Slag bij Koersk voordat hij terugkeerde naar zijn familie, gewond. Nadat Duitsland was verslagen, kregen de ouders van Gorbatsjov in 1947 hun tweede zoon, Aleksandr; hij en Mikhail zouden hun enige kinderen zijn.

De dorpsschool was tijdens een groot deel van de oorlog gesloten, maar in de herfst van 1944 heropend. Gorbatsjov wilde niet terugkeren, maar toen hij dat deed, blonk hij academisch uit. Hij las vraatzuchtig, van de Westers romans van Thomas Mayne Reid aan het werk van Vissarion BelinskyAlexander PushkinNikolai Gogol, en Mikhail Lermontov. In 1946 trad hij toe Komsomol, de Sovjet-politieke jongerenorganisatie, die leider werd van zijn lokale groep en vervolgens werd gekozen in het Komsomol-comité voor het district. Van de lagere school verhuisde hij naar de middelbare school in Molotovskeye​hij verbleef daar doordeweeks terwijl hij in de weekenden het huis van 19 km (12 mijl) wandelde Naast lid zijn van de toneelvereniging van de school, hij organiseerde sportieve en sociale activiteiten en leidde de ochtendklas van de school. In de loop van vijf opeenvolgende zomers vanaf 1946 keerde hij naar huis terug om zijn vader te helpen bij het bedienen van een maaidorser, waarbij ze soms 20-urige dagen werkten. In 1948 oogstten ze meer dan 8000 centen graan, een prestatie waarvoor Sergey de Orde van Lenin en zijn zoon de Orde van de Rode Vlag van Arbeid.

Universiteit: 1950-1955

Ik zou het een grote eer vinden om lid te zijn van de zeer geavanceerde, echt revolutionaire communistische partij van de bolsjewieken. Ik beloof trouw te zijn aan de grote zaak van Lenin en Stalin, om mijn hele leven te wijden aan de strijd van de partij voor het communisme.

– Gorbatsjovs brief met het verzoek om lidmaatschap van de Communistische Partij, 1950[30]

In juni 1950 werd Gorbatsjov een kandidaat-lid van de Communistische Partij. Hij solliciteerde ook om te studeren aan de rechtenfaculteit van Staatsuniversiteit van Moskou (MSU), dan is de meest prestigieuze universiteit van het land. Ze accepteerden zonder te vragen om een ​​examen, waarschijnlijk vanwege zijn afkomst als arbeider en boer en zijn bezit van de Orde van de Rode Vlag van de Arbeid. Zijn rechtskeuze was ongebruikelijk; het was in die tijd geen goed beschouwd onderwerp in de Sovjetmaatschappij. Op 19-jarige leeftijd reisde hij met de trein naar Moskou, de eerste keer dat hij zijn thuisregio had verlaten.

In de stad woonde hij met mede-MSU-studenten op een slaapzaal in Sokolniki-district.Hij en andere plattelandsstudenten voelden het niet met hun Moskovitische tegenhangers, maar hij paste er al snel bij. Medestudenten herinneren zich dat hij bijzonder hard werkte, vaak tot diep in de nacht. Hij verwierf een reputatie als bemiddelaar bij geschillen en stond ook bekend als openhartig in de klas, hoewel hij slechts een aantal van zijn opvattingen privé openbaar maakte; Zo vertrouwde hij bij sommige studenten zijn verzet tegen de Sovjet-jurisprudentiële norm toe dat een bekentenis een bewijs van schuld was, waarbij hij opmerkte dat bekentenissen afgedwongen hadden kunnen worden. Tijdens zijn studie heeft een antisemitisch campagne verspreid over de Sovjet-Unie, met als hoogtepunt de Het complot van artsen​Gorbatsjov verdedigde publiekelijk een joodse student die door een van hun kameraden werd beschuldigd van ontrouw aan het land.

Bij MSU werd hij het Komsomol-hoofd van zijn intrede in de klas, en vervolgens Komsomol’s plaatsvervangend secretaris voor agitatie en propaganda aan de rechtenfaculteit. Een van zijn eerste Komsomol-opdrachten in Moskou was het volgen van de verkiezingen Krasnopresnenskaya district om de wens van de regering voor een bijna totale opkomst te waarborgen; Gorbatsjov ontdekte dat de meeste stemmers dit “uit angst” deden. In 1952 werd hij benoemd tot volwaardig lid van de Communistische Partij. Als partij en Komsomol-lid had hij de taak medestudenten te controleren op mogelijke ondermijning; sommige van zijn medestudenten zeiden dat hij dat maar minimaal deed en dat ze erop vertrouwden dat hij vertrouwelijke informatie voor de autoriteiten geheim zou houden. Gorbatsjov werd goede vrienden met Zdeněk Mlynář, een Tsjechoslowaakse student die later een primaire ideoloog van de 1968 werd Praagse lente​Mlynář herinnerde eraan dat het duo toegewijde marxistisch-leninisten bleef ondanks hun groeiende bezorgdheid over de Stalinist systeem. Nadat Stalin in maart 1953 stierf, voegden Gorbatsjov en Mlynář zich bij de menigte die zich verzamelde om het lichaam van Stalin in staat te zien liggen.

Gorbatsjov studeerde van 1950 tot 1955 aan de Staatsuniversiteit van Moskou

Bij MSU ontmoette Gorbatsjov elkaar Raisa Titarenko, een Oekraïens studeren aan de afdeling filosofie van de universiteit. Ze was verloofd met een andere man, maar nadat die verloving uit elkaar viel, begon ze een relatie met Gorbatsjov; samen gingen ze naar boekhandels, musea en kunsttentoonstellingen. Begin 1953 liep hij stage bij het kantoor van de procureur in het district Molotovskoye, maar was boos over de incompetentie en arrogantie van degenen die daar werkten. Die zomer keerde hij terug naar Privolno om met zijn vader aan de oogst te werken; met het verdiende geld kon hij een bruiloft betalen. Op 25 september 1953 registreerden hij en Raisa hun huwelijk bij het Sokolniki Registry Office; en gingen in oktober samenwonen in de Lenin Hills slaapzaal. Raisa ontdekte dat ze zwanger was en hoewel het echtpaar het kind wilde houden, werd ze ziek en moest ze een levensreddende abortus ondergaan.

In juni 1955 studeerde Gorbatsjov cum laude af; zijn laatste paper ging over de voordelen van ‘socialistische democratie’ (het Sovjet politieke systeem) boven ‘burgerlijke democratie’ (liberale democratie). Hij werd vervolgens toegewezen aan de Sovjet-procureur‘s kantoor, dat zich toen richtte op de rehabilitatie van de onschuldige slachtoffers van Stalins zuiveringen, maar ontdekte dat ze geen werk voor hem hadden. Hij kreeg toen een plaats aangeboden op een MSU-afstudeercursus die gespecialiseerd was in kolchozenrecht, maar hij weigerde. Hij had in Moskou willen blijven, waar Raisa was ingeschreven voor een PhD-programma, maar in plaats daarvan een baan kreeg in Stavropol; Raisa verliet haar studie om zich daar bij hem te voegen.

Sta op in de Communistische Partij

Stavropol Komsomol: 1955-1969

Nikita Chroesjtsjov, de Sovjetleider wiens anti-stalinistische hervormingen werden gesteund door Gorbatsjov

In augustus 1955 begon Gorbatsjov te werken op het kantoor van de regionale procureur van Stavropol, maar hij had een hekel aan de baan en gebruikte zijn contacten om overgeplaatst te worden naar Komsomol, adjunct-directeur worden van de agitatie- en propaganda-afdeling van Komsomol voor die regio. In deze functie bezocht hij dorpen in de omgeving en probeerde hij het leven van hun inwoners te verbeteren; hij zette in Gorkaya Balka dorp om zijn boerenbewoners te helpen sociale contacten te leggen.

Gorbatsjov en zijn vrouw huurden aanvankelijk een kleine kamer in Stavropol, het maken van dagelijkse avondwandelingen door de stad en in het weekend wandelen op het platteland. In januari 1957 beviel Raisa van een dochter, Irina, en in 1958 verhuisden ze naar twee kamers in een gemeenschappelijk appartement. In 1961 behaalde Gorbatsjov een tweede graad in de landbouwproductie; hij nam een schriftelijke cursus van het plaatselijke landbouwinstituut van Stavropol, waar hij in 1967 zijn diploma behaalde. Zijn vrouw had ook een tweede graad behaald en behaalde in 1967 een doctoraat in de sociologie aan de Pedagogisch Instituut van Moskou;[66] terwijl zij in Stavropol ook lid werd van de Communistische Partij.

Stalin werd uiteindelijk opgevolgd als Sovjetleider door Nikita Chroesjtsjov, die Stalin en de zijne aan de kaak stelde cultus van persoonlijkheid in een toespraak gehouden in februari 1956, waarna hij een destalinisatie proces in de hele Sovjetmaatschappij. Later biograaf William Taubman suggereerde dat Gorbatsjov de ‘hervormingsgezinde geest’ van het Chroesjtsjov-tijdperk ‘belichaamde’. Gorbatsjov behoorde tot degenen die zichzelf zagen als ‘echte marxisten’ of ‘echte leninisten’ in tegenstelling tot wat zij beschouwden als de perversiteiten van Stalin. Hij hielp de anti-stalinistische boodschap van Chroesjtsjov in Stavropol te verspreiden, maar ontmoette velen die Stalin bleven beschouwen als een held of die de stalinistische zuiveringen als rechtvaardig prezen.

Gorbatsjov steeg gestaag door de gelederen van het lokale bestuur. De autoriteiten beschouwden hem als politiek betrouwbaar, en hij zou zijn superieuren vleien, bijvoorbeeld door in de gunst te komen bij een prominente lokale politicus Fyodor Kulakov. Omdat sommige collega’s in staat waren om rivalen te slim af te zijn, hadden ze een hekel aan zijn succes. In september 1956 werd hij bevorderd tot eerste secretaris van de stad Komsomol in Stavropol, waardoor hij er de leiding over kreeg; in april 1958 werd hij plaatsvervangend hoofd van de Komsomol voor de hele regio. Op dat moment kreeg hij een betere accommodatie: een tweekamerflat met een eigen keuken, toilet en badkamer. In Stavropol vormde hij een discussieclub voor jongeren, en hielp bij het mobiliseren van lokale jongeren om deel te nemen aan de landbouw- en ontwikkelingscampagnes van Chroesjtsjov.

Gorbatsjov tijdens een bezoek aan Oost-Duitsland in 1966

In maart 1961 werd Gorbatsjov eerste secretaris van de regionale Komsomol, in welke functie hij zijn uiterste best deed om vrouwen tot stads- en districtsleiders te benoemen. In 1961 was Gorbatsjov gastheer van de Italiaanse delegatie voor de Wereld Jeugdfestival in Moskou; in oktober woonde hij ook de 22e Congres van de Communistische Partij van de Sovjet-Unie. In januari 1963 werd Gorbatsjov gepromoveerd tot personeelshoofd van het landbouwcomité van de regionale partij, en in september 1966 werd hij eerste secretaris van de Stavropol City Party Organization (“Gorkom”). In 1968 raakte hij in toenemende mate gefrustreerd door zijn baan – voor een groot deel omdat Chroesjtsjovs hervormingen stagneerden of werden teruggedraaid – en hij overwoog de politiek te verlaten om in de academische wereld te gaan werken. In augustus 1968 werd hij echter benoemd tot tweede secretaris van de Stavropol Kraikom, waarmee hij de plaatsvervanger van eerste secretaris werd. Leonid Yefremov en de op een na hoogste figuur in de regio Stavrapol. In 1969 werd hij gekozen als plaatsvervanger van de Opperste Sovjet van de Sovjet-Unie en werd lid van de permanente commissie voor de bescherming van het milieu.

Goedgekeurd voor reizen naar Oostblok landen, maakte hij in 1966 deel uit van een bezoek van een delegatie Oost-Duitsland, en in 1969 en 1974 bezocht Bulgarije. In augustus 1968 de Sovjet-Unie leidde een invasie van Tsjecho-Slowakije om een ​​einde te maken aan de Praagse Lente, een periode van politieke liberalisering in het marxistisch-leninistische land. Hoewel Gorbatsjov later verklaarde dat hij persoonlijke zorgen had over de invasie, steunde hij deze in het openbaar. In september 1969 maakte hij deel uit van een Sovjetdelegatie die naar Tsjecho-Slowakije was gestuurd, waar hij vond dat het Tsjechoslowaakse volk grotendeels onwelkom voor hen was.[92] Dat jaar gaven de Sovjetautoriteiten hem de opdracht om te straffen Fagien B. Sadykov, een in Stavropol gevestigde agronoom wiens ideeën als kritisch werden beschouwd ten aanzien van het Sovjetlandbouwbeleid; Gorbatsjov zorgde ervoor dat Sadykov werd ontslagen bij het lesgeven, maar negeerde oproepen om zwaardere straffen te ondergaan. Gorbatsjov vertelde later dat hij “diep getroffen” was door het incident; ‘mijn geweten kwelde me’ omdat ik toezicht hield op Sadykovs vervolging.

Aan het hoofd van de regio Stavropol: 1970-1977

In april 1970 werd Yefremov gepromoveerd tot een hogere positie in Moskou en Gorbatsjov volgde hem op als de eerste secretaris van de Stavropol kraikom. Dit gaf Gorbatsjov aanzienlijke macht over de regio Stavropol. Hij was persoonlijk door senior gescreend voor de functie Kremlin leiders en werd op de hoogte gebracht van hun beslissing door de Sovjetleider, Leonid Brezhnev. Op 39-jarige leeftijd was hij aanzienlijk jonger dan zijn voorgangers in de functie. Als hoofd van de regio Stavropol werd hij automatisch lid van de Centraal Comité van de Communistische Partij van de Sovjet-Unie in 1971. Volgens biograaf Zhores MedvedevGorbatsjov “had zich nu aangesloten bij de superelite van de partij”. Als regionaal leider schreef Gorbatsjov aanvankelijk economische en andere tekortkomingen toe aan “de inefficiëntie en incompetentie van kaders, tekortkomingen in de managementstructuur of hiaten in de wetgeving”, maar kwam uiteindelijk tot de conclusie dat ze werden veroorzaakt door een buitensporige centralisatie van de besluitvorming in Moskou. Hij begon vertalingen te lezen van beperkte teksten van westerse marxistische auteurs zoals Antonio GramsciLouis AragonRoger Garaudy, en Giuseppe Boffa, en kwamen onder hun invloed.

Een deel van het Grote Stavropol-kanaal, opgericht onder de regionale leiding van Gorbatsjov

De belangrijkste taak van Gorbatsjov als regionaal leider was het verhogen van de landbouwproductieniveaus, iets wat werd belemmerd door ernstige droogte in 1975 en 1976.]Hij hield toezicht op de uitbreiding van irrigatiesystemen door de bouw van de Groot Stavropol-kanaal. Om toezicht te houden op een recordoogst van graan in Ipatovsky district, in maart 1972 werd hij uitgereikt door Orde van de Oktoberrevolutie door Brezhnev tijdens een ceremonie in Moskou. Gorbatsjov probeerde altijd het vertrouwen van Brezjnev te behouden; als regionaal leider prees hij Brezjnev herhaaldelijk in zijn toespraken, waarbij hij bijvoorbeeld naar hem refereerde als “de uitstekende staatsman van onze tijd”. Gorbatsjov en zijn vrouw waren op vakantie in Moskou, Leningrad, Oezbekistan en resorts in de Noordelijke Caucusus; hij vakantie met het hoofd van de KGBYuri Andropov, die gunstig tegenover hem stond en die een belangrijke beschermheer werd. Gorbatsjov ontwikkelde ook goede relaties met hoge figuren zoals de Sovjet-premier, Alexei Kosygin, en het al lang bestaande senior partijlid Mikhail Suslov.

De regering achtte Gorbatsjov voldoende betrouwbaar dat hij als onderdeel van Sovjetdelegaties naar West-Europa werd gestuurd; hij maakte daar tussen 1970 en 1977 vijf reizen. In september 1971 maakte hij deel uit van een delegatie die naar Italië reisde, waar ze een ontmoeting hadden met vertegenwoordigers van de Italiaanse Communistische Partij​Gorbatsjov hield van de Italiaanse cultuur, maar werd getroffen door de armoede en ongelijkheid die hij in het land zag. In 1972 bezocht hij België en Nederland en in 1973 West-Duitsland. Gorbatsjov en zijn vrouw bezochten Frankrijk in 1976 en 1977, bij de laatste gelegenheid toerde ze door het land met een gids van de Franse Communistische Partij. Hij was verrast door hoe openlijk West-Europeanen hun mening gaven en kritiek hadden op hun politieke leiders, iets wat afwezig was in de Sovjet-Unie, waar de meeste mensen zich niet veilig voelden om zo openlijk te spreken. Later vertelde hij dat deze bezoeken voor hem en zijn vrouw “ons a priori geloof in de superioriteit van de socialistische boven de burgerlijke democratie deden schudden”.

Gorbatsjov was dicht bij zijn ouders gebleven; nadat zijn vader in 1974 ongeneeslijk ziek werd, reisde Gorbatsjov kort voor zijn dood naar Privolnoë om bij hem te zijn  Zijn dochter, Irina, trouwde in april 1978 met medestudent Anatoly Virgansky. In 1977 benoemde de Opperste Sovjet Gorbatsjov tot voorzitter van de Permanente Commissie voor Jeugdzaken vanwege zijn ervaring met het mobiliseren van jongeren in Komsomol.

Secretaris van het Centraal Comité: 1978-1984

Gorbatsjov was sceptisch over de inzet van Sovjet-troepen in Afghanistan (hier afgebeeld in 1986)

In november 1978 werd Gorbatsjov benoemd tot secretaris van het Centraal Comité. Zijn benoeming was unaniem goedgekeurd door de leden van het Centraal Comité. Om deze functie te vervullen, verhuisden Gorbatsjov en zijn vrouw naar Moskou, waar ze aanvankelijk een oude kregen datsja buiten de stad. Ze verhuisden toen naar een andere, op Sosnovka, alvorens uiteindelijk een nieuw gebouwd bakstenen huis te krijgen. Hij kreeg ook een appartement in de stad, maar gaf dat aan zijn dochter en schoonzoon; Irina was bij Moskou gaan werken Tweede Medisch Instituut. Als onderdeel van de politieke elite in Moskou hadden Gorbatsjov en zijn vrouw nu toegang tot betere medische zorg en tot gespecialiseerde winkels; ze kregen ook koks, bedienden, lijfwachten en secretarissen, hoewel velen van hen spionnen waren voor de KGB. In zijn nieuwe functie werkte Gorbatsjov vaak twaalf tot zestien uur per dag. Hij en zijn vrouw socialiseerden weinig, maar bezochten graag de theaters en musea van Moskou.

In 1978 werd Gorbatsjov benoemd tot lid van het Landbouwsecretariaat van het Centraal Comité, ter vervanging van zijn oude vriend Kulakov, die aan een hartaanval was overleden. Gorbatsjov concentreerde zijn aandacht op de landbouw: de oogsten van 1979, 1980 en 1981 waren allemaal slecht, grotendeels als gevolg van de weersomstandigheden, en het land moest steeds meer graan importeren. Hij maakte zich steeds meer zorgen over het landbouwbeheersysteem van het land, dat het als te gecentraliseerd beschouwde en meer besluitvorming van onderaf vereist; hij bracht deze punten naar voren tijdens zijn eerste toespraak in een plenum van het Centraal Comité, gehouden in juli 1978.  Hij begon zich ook zorgen te maken over ander beleid. In december 1979 stuurden de Sovjets het Rode Leger naar binnen buurland Afghanistan ter ondersteuning haar Sovjet-georiënteerde regering tegen Islamistische opstandelingen​Gorbatsjov vond het persoonlijk een vergissing.  Soms steunde hij openlijk het standpunt van de regering; in oktober 1980 onderschreef hij bijvoorbeeld de sovjetoproepen aan de marxistisch-leninistische regering van Polen om hard op te treden groeiende interne meningsverschillen in dat land. Diezelfde maand werd hij gepromoveerd van kandidaat-lid tot volwaardig lid van de Politburo, de hoogste beslissingsautoriteit in de Communistische Partij. Destijds was hij het jongste lid van het Politburo.

In april 1983 hield Gorbatsjov een toespraak ter gelegenheid van de verjaardag van Lenin (foto), grondlegger van de Sovjet-Unie.

Na de dood van Brezjnev in november 1982 volgde Andropov hem op als Secretaris-generaal van de Communistische Partij, de de facto regeringsleider in de Sovjet-Unie. Gorbatsjov was enthousiast over de benoeming. Hoewel Gorbatsjov hoopte dat Andropov liberaliserende hervormingen zou doorvoeren, voerde laatstgenoemde alleen personeelsverschuivingen door in plaats van structurele veranderingen. Gorbatsjov werd Andropovs beste bondgenoot in het Politburo;  met de aanmoediging van Andropov zat Gorbatsjov soms de bijeenkomsten van het Politbureau voor. Andropov moedigde Gorbatsjov aan om uit te breiden naar andere beleidsterreinen dan landbouw, en bereidde hem voor op een toekomstige hogere functie.  In april 1983 hield Gorbatsjov de jaarlijkse toespraak ter gelegenheid van de geboortedag van de Sovjetstichter Vladimir Lenin; dit vereiste dat hij veel van Lenins latere geschriften opnieuw las, waarin laatstgenoemde had opgeroepen tot hervorming in de context van de Nieuw economisch beleid van de jaren 1920, en moedigde Gorbatsjovs eigen overtuiging aan dat hervorming nodig was. In mei 1983 werd Gorbatsjov naar Canada gestuurd, waar hij de premier ontmoette Pierre Trudeau en sprak met de Canadees parlement.  Daar ontmoette hij en raakte bevriend met de Sovjetambassadeur, Aleksandr Yakovlev, die later een belangrijke politieke bondgenoot werd.

In februari 1984 stierf Andropov; op zijn sterfbed gaf hij zijn wens aan dat Gorbatsjov hem zou opvolgen. Velen in het Centraal Comité dachten niettemin dat de 53-jarige Gorbatsjov te jong en te onervaren was. In plaats daarvan, Konstantin Chernenko– een langdurige bondgenoot van Brezjnev – werd benoemd tot secretaris-generaal, maar ook hij verkeerde in zeer slechte gezondheid.Tsjernenko was vaak te ziek om de vergaderingen van het Politburo voor te zitten, waarbij Gorbatsjov op het laatste moment tussenbeide kwam. Gorbatsjov bleef bondgenoten cultiveren, zowel in het Kremlin als daarbuiten, en hield ook de hoofdtoespraak op een conferentie over Sovjetideologie, waar hij de hardliners van de partij boos maakte door te suggereren dat het land hervorming nodig had.

In april 1984 werd hij benoemd tot voorzitter van de commissie buitenlandse zaken van de Sovjetwetgever, een grotendeels eervolle functie. In juni reisde hij naar Italië als Sovjetvertegenwoordiger voor de begrafenis van de leider van de Italiaanse Communistische Partij Enrico Berlinguer, en in september tot Sofia, Bulgarije om de veertigste verjaardag van zijn bevrijding door het Rode Leger bij te wonen.  In december bezocht hij Groot-Brittannië op verzoek van de premier Margaret Thatcher​ze was zich ervan bewust dat hij een potentiële hervormer was en wilde hem ontmoeten. Aan het einde van het bezoek zei Thatcher: “Ik mag de heer Gorbatsjov. We kunnen samen zaken doen”. Hij had het gevoel dat het bezoek hielp eroderen Andrei Gromyko‘s dominantie van het buitenlands beleid van de Sovjet-Unie, terwijl hij tegelijkertijd een signaal naar de regering van de Verenigde Staten stuurde dat hij wilde verbeteren Sovjet-U.S. relaties.

Secretaris-generaal van de CPSU

Gorbatsjov in 1985 op een top in Genève, Zwitserland

Op 10 maart 1985 stierf Chernenko. Gromyko stelde Gorbatsjov voor als de volgende secretaris-generaal; Als langdurig partijlid had Gromyko’s aanbeveling veel gewicht in het Centraal Comité. Gorbatsjov verwachtte veel verzet tegen zijn benoeming tot secretaris-generaal, maar uiteindelijk steunde de rest van het Politbureau hem. Kort na Tsjernenko’s dood koos het Politburo Gorbatsjov unaniem als zijn opvolger; ze wilden hem boven een andere oudere leider. Hij werd daarmee de achtste leider van de Sovjet-Unie. Weinigen in de regering dachten dat hij een zo radicale hervormer zou zijn als hij bewees. Hoewel het Sovjetpubliek geen bekende figuur was, was er brede opluchting dat de nieuwe leider niet bejaard en ziek was. Gorbatsjovs eerste publieke optreden als leider was bij Tsjernenko rood vierkant begrafenis, gehouden op 14 maart.Twee maanden na zijn verkiezing verliet hij Moskou voor het eerst en reisde naar Leningrad, waar hij sprak met verzamelde menigten. In juni reisde hij naar Oekraïne, in juli naar Wit-Rusland en in september naar Tyumen oblasten spoorde partijleden in deze gebieden aan om meer verantwoordelijkheid te nemen voor het oplossen van lokale problemen.

Vroege jaren: 1985-1986

De leiderschapsstijl van Gorbatsjov verschilde van die van zijn voorgangers. Hij stopte om op straat met burgers te praten, verbood de vertoning van zijn portret tijdens de feestdagen op het Rode Plein in 1985 en moedigde openhartige en open discussies aan op bijeenkomsten van het Politburo. In het Westen werd Gorbatsjov gezien als een meer gematigde en minder bedreigende Sovjetleider; sommige westerse commentatoren waren echter van mening dat dit een daad was om westerse regeringen in een vals gevoel van veiligheid te brengen. Zijn vrouw was zijn naaste adviseur en nam de onofficiële rol op zich van een ‘presidentsvrouw“door met hem op buitenlandse reizen te verschijnen; haar publieke zichtbaarheid was een schending van de standaardpraktijk en wekte wrok. Zijn andere naaste medewerkers waren Georgy Shakhnazarov en Anatoly Tsjernjaev.

Gorbatsjov was zich ervan bewust dat het Politburo hem uit zijn ambt kon verwijderen en dat hij geen radicalere hervormingen kon nastreven zonder een meerderheid van de aanhangers van het Politburo. Hij probeerde een aantal oudere leden uit het Politburo te verwijderen, wat bemoedigend was Grigory RomanovNikolai Tikhonov, en Viktor Grishin met pensioen. Hij promoveerde Gromyko tot staatshoofd, een grotendeels ceremoniële rol met weinig invloed, en bewoog zijn eigen bondgenoot, Eduard Shevardnadze, naar de voormalige post van Gromyko die belast was met het buitenlands beleid. Andere bondgenoten die hij zag promoveren waren Yakovlev, Anatoly Lukyanov, en Vadim Medvedev. Een andere van degenen die door Gorbatsjov werden gepromoot was Boris Jeltsin, die in juli 1985 tot secretaris van het Centraal Comité werd benoemd. De meeste van deze aangestelden waren afkomstig van een nieuwe generatie goed opgeleide ambtenaren die gefrustreerd waren tijdens het Brezjnev-tijdperk. In zijn eerste jaar werden 14 van de 23 diensthoofden van het secretariaat vervangen. Hierdoor verwierf Gorbatsjov binnen een jaar de dominantie in het Politburo, sneller dan Stalin, Chroesjtsjov of Brezjnev hadden bereikt.

Binnenlands beleid

Gorbatsjov bij de Brandenburger Tor in april 1986 tijdens een bezoek aan Oost-Duitsland

Gorbatsjov gebruikte de term herhaaldelijk perestroika, voor het eerst publiekelijk gebruikt in maart 1984. Hij zag perestroika als een complexe reeks hervormingen om de samenleving en de economie te herstructureren.  Hij maakte zich zorgen over de lage productiviteit, de slechte arbeidsethos en de goederen van mindere kwaliteit in het land; zoals verschillende economen vreesde hij dat dit ertoe zou leiden dat het land een tweederangsmacht zou worden. De eerste fase van de perestrojka van Gorbatsjov was uskoreniye (“versnelling”), een term die hij regelmatig gebruikte tijdens de eerste twee jaar van zijn leiderschap. De Sovjet-Unie liep op veel productiegebieden achter op de Verenigde Staten,  maar Gorbatsjov beweerde dat het de industriële productie tegen 2000 zou versnellen tot die van de VS. Het vijfjarenplan van 1985-1990 was bedoeld om de machinebouw met 50 tot 100% uit te breiden. Om de landbouwproductiviteit te stimuleren, fuseerde hij vijf ministeries en een staatscommissie tot één entiteit, Agroprom, hoewel hij eind 1986 deze fusie als een mislukking erkende.

Het doel van de hervorming was om het Centraal geplande economie—Niet om over te schakelen naar marktsocialisme​In de nazomer van 1985 zei Gorbatsjov tegen de secretarissen voor economische zaken van de centrale commissies van de Oost-Europese communistische partijen: “Velen van u zien de oplossing voor uw problemen door hun toevlucht te nemen tot marktmechanismen in plaats van directe planning. op de markt als een redder in nood voor uw economieën. Maar kameraden, u moet niet aan redders denken, maar aan het schip, en het schip is socialisme. ‘De perestrojka van Gorbatsjov omvatte ook pogingen om afstand te nemen van het technocratische beheer van de economie door de beroepsbevolking steeds meer bij de industriële productie te betrekken. Hij was van mening dat staatsbedrijven, eenmaal bevrijd van de sterke controle van centrale planners, zouden optreden als marktagenten. Gorbatsjov en andere Sovjetleiders verwachtten geen verzet tegen de hervormingen van de perestrojka; volgens hun interpretatie van het marxisme geloofden ze dat er in een socialistische samenleving als de Sovjet-Unie geen “antagonistische tegenstellingen” zouden zijn. De publieke opinie in het land zou echter ontstaan ​​dat veel bureaucraten lippendienst bewezen aan de hervormingen terwijl ze probeerden ze te ondermijnen. Hij startte ook het concept van gospriyomka (staatsacceptatie van productie) tijdens zijn tijd als leider, die kwaliteitscontrole vertegenwoordigde. In april 1986 introduceerde hij een agrarisch hervorming die salarissen koppelde aan output en collectieve boerderijen in staat stelde 30% van hun producten rechtstreeks aan winkels of coöperaties te verkopen in plaats van alles aan de staat te geven voor distributie.  In een toespraak van september 1986 omarmde hij het idee van herintroductie markteconomie naar het land naast een beperkte particuliere onderneming, daarbij verwijzend naar Lenins Nieuw economisch beleid als een precedent; hij benadrukte niettemin dat hij dit niet als een terugkeer naar beschouwde kapitalisme.

In de Sovjet-Unie was het alcoholgebruik tussen 1950 en 1985 gestaag gestegen. In de jaren tachtig was dronkenschap een groot sociaal probleem en had Andropov een grote campagne gepland om het alcoholgebruik te beperken. Aangemoedigd door zijn vrouw hield Gorbatsjov – die geloofde dat de campagne de gezondheid en de werkefficiëntie zou verbeteren – toezicht op de uitvoering ervan. De alcoholproductie werd met ongeveer 40 procent verminderd, de wettelijke minimumleeftijd voor alcoholconsumptie steeg van 18 naar 21, de alcoholprijzen werden verhoogd, winkels mochten het voor 14.00 uur niet verkopen en er werden strengere straffen ingevoerd voor dronkenschap op de werkplek of openbare dronkenschap en de thuisproductie van alcohol. De All-Union Vrijwillige Vereniging voor de strijd om matiging werd opgericht om nuchterheid te bevorderen; het had binnen drie jaar meer dan 14 miljoen leden. Als gevolg hiervan daalden de criminaliteitscijfers en nam de levensverwachting licht toe tussen 1986 en 1987. Echter, maneschijn de productie is aanzienlijk gestegen, and the reform had significant costs to the Soviet economy, resulting in losses of up to US$100 billion between 1985 and 1990. Gorbachev later considered the campaign to have been an error, and it was terminated in October 1988. After it ended, it took several years for production to return to previous levels, after which alcohol consumption soared in Russia between 1990 and 1993.

In the second year of his leadership, Gorbachev began speaking of glasnost, or “openness”.  According to Doder and Branston, this meant “greater openness and candour in government affairs and for an interplay of different and sometimes conflicting views in political debates, in the press, and in Soviet culture.” Encouraging reformers into prominent media positions, he brought in Sergei Zalygin als hoofd van Novy Mir tijdschrift en Yegor Yakovlev als hoofdredacteur van Moskou News.  He made the historian Yuri Afanasiev dean of the State Historical Archive Faculty, from where Afansiev could press for the opening of secret archives and the reassessment of Soviet history. Prominent dissidents like Andrei Sacharov were freed from internal exile or prison. Gorbachev saw glasnost as a necessary measure to ensure perestroika by alerting the Soviet populace to the nature of the country’s problems in the hope that they would support his efforts to fix them. Particularly popular among the Soviet intelligentsia, who became key Gorbachev supporters, glasnost boosted his domestic popularity but alarmed many Communist Party hardliners. For many Soviet citizens, this newfound level of freedom of speech and press—and its accompanying revelations about the country’s past—was uncomfortable.

Some in the party thought Gorbachev was not going far enough in his reforms; a prominent liberal critic was Yeltsin. He had risen rapidly since 1985, attaining the role of Moscow city boss. Like many members of the government, Gorbachev was skeptical of Yeltsin, believing that he engaged in too much self-promotion. Yeltsin was also critical of Gorbachev, regarding him as patronizing. In early 1986, Yeltsin began sniping at Gorbachev in Politburo meetings.  Bij de Twenty-Seventh Party Congress in February, Yeltsin called for more far-reaching reforms than Gorbachev was initiating and criticized the party leadership, although did not cite Gorbachev by name, claiming that a new cult of personality was forming. Gorbachev then opened the floor to responses, after which attendees publicly criticized Yeltsin for several hours.After this, Gorbachev also criticized Yeltsin, claiming that he only cared for himself and was “politically illiterate”.Yeltsin then resigned as both Moscow boss and as a member of the Politburo. From this point, tensions between the two men developed into a mutual hatred.

In April 1986 the Ramp in Tsjernobyl heeft plaatsgevonden. In the immediate aftermath, officials fed Gorbachev incorrect information to downplay the incident. As the scale of the disaster became apparent, 336,000 people were evacuated from the area around Chernobyl. Taubman noted that the disaster marked “a turning point for Gorbachev and the Soviet regime”. Several days after it occurred, he gave a televised report to the nation. He cited the disaster as evidence for what he regarded as widespread problems in Soviet society, such as shoddy workmanship and workplace inertia.  Gorbachev later described the incident as one which made him appreciate the scale of incompetence and cover-ups in the Soviet Union. From April to the end of the year, Gorbachev became increasingly open in his criticism of the Soviet system, including food production, state bureaucracy, the military draft, and the large size of the prison population.

Buitenlands beleid

U.S. President Reagan and Gorbachev meeting in Iceland in 1986

In a May 1985 speech given to the Ministerie van Buitenlandse Zaken van de Sovjet-Unie—the first time a Soviet leader had directly addressed his country’s diplomats—Gorbachev spoke of a “radical restructuring” of foreign policy. A major issue facing his leadership was Soviet involvement in the Afghan Civil War, which had then been going on for over five years. Over the course of the war, the Soviet Army took heavy casualties and there was much opposition to Soviet involvement among both the public and military. On becoming leader, Gorbachev saw withdrawal from the war as a key priority.In October 1985, he met with Afghan Marxist leader Babrak Karmal, urging him to acknowledge the lack of widespread public support for his government and pursue a machtsdeling agreement with the opposition. That month, the Politburo approved Gorbachev’s decision to withdraw combat troops from Afghanistan, although the last troops did not leave until February 1989.

Gorbachev had inherited a renewed period of high tension in the Cold War. He believed strongly in the need to sharply improve relations with the United States; he was appalled at the prospect of nucleaire oorlog, was aware that the Soviet Union was unlikely to win the wapenwedloop, and thought that the continued focus on high military spending was detrimental to his desire for domestic reform. Although privately also appalled at the prospect of nuclear war, U.S. President Ronald Reagan publicly appeared to not want a de-escalation of tensions, having scrapped détente and arms controls, initiating a military build-up, and calling the Soviet Union the “duister rijk“.

Both Gorbachev and Reagan wanted a summit to discuss the Cold War, but each faced some opposition to such a move within their respective governments. They agreed to hold a summit in Geneva, Switzerland in november 1985.In the buildup to this, Gorbachev sought to improve relations with the U.S.’ NAVO allies, visiting France in October 1985 to meet with President François Mitterrand. At the Geneva summit, discussions between Gorbachev and Reagan were sometimes heated, and Gorbachev was initially frustrated that his U.S. counterpart “does not seem to hear what I am trying to say”. As well as discussing the Cold War proxy conflicts in Afghanistan en Nicaragua en mensenrechten issues, the pair discussed the U.S.’ Strategisch defensie-initiatief (SDI), to which Gorbachev was strongly opposed.The duo’s wives also met and spent time together at the summit. The summit ended with a joint commitment to avoiding nuclear war and to meet for two further summits: in Washington D.C. in 1986 and in Moscow in 1987. Following the conference, Gorbachev traveled to Praag to inform other Warschaupact leaders of developments.

Gorbachev with Erich Honecker van Oost-Duitsland​Privately, Gorbachev told Chernyaev that Honecker was a “scumbag”.

In January 1986, Gorbachev publicly proposed a three-stage programme for afschaffen de world’s nuclear weapons tegen het einde van de 20e eeuw. An agreement was then reached to meet with Reagan in Reykjavík, Iceland in October 1986. Gorbachev wanted to secure guarantees that SDI would not be implemented, and in return was willing to offer concessions, including a 50% reduction in Soviet long range nuclear missiles. Both leaders agreed with the shared goal of abolishing nuclear weapons, but Reagan refused to terminate the SDI program and no deal was reached. After the summit, many of Reagan’s allies criticized him for going along with the idea of abolishing nuclear weapons. Gorbachev meanwhile told the Politburo that Reagan was “extraordinarily primitive, troglodyte, and intellectually feeble”.

In his relations with the ontwikkelende wereld, Gorbachev found many of the leaders professing revolutionair socialistisch credentials or a pro-Soviet attitude—such as Libya’s Muammar Gaddafi en die van Syrië Hafez al-Assad—frustrating, and his best personal relationship was instead with India’s Prime Minister, Rajiv Gandhi. He thought that the “socialist camp” of Marxist-Leninist governed states—the Oostblok countries, North Korea, Vietnam, and Cuba—were a drain on the Soviet economy, receiving a far greater amount of goods from the Soviet Union than they collectively gave in return. He sought improved relations with China, a country whose Marxist government had severed ties with the Soviets in the Sino-Sovjet Split and had since undergone its own structurele hervorming​In June 1985 he signed a US$14 billion five-year trade agreement with the country and in July 1986, he proposed troop reductions along the Soviet-Chinese border, hailing China as “a great socialist country”. He made clear his desire for Soviet membership of the Aziatische ontwikkelingsbank and for greater ties to grote Oceaan countries, especially China and Japan.

Further reform: 1987–1989

Domestic reforms

Gorbachev speaking in 1987

In January 1987, Gorbachev attended a Central Committee plenum where he talked about perestroika and democratization while criticizing widespread corruption. He considered putting a proposal to allow multi-party elections into his speech, but decided against doing so. After the plenum, he focused his attentions on economic reform, holding discussions with government officials and economists. Many economists proposed reducing ministerial controls on the economy and allowing state-owned enterprises to set their own targets; Ryzhkov and other government figures were skeptical. In June, Gorbachev finished his report on economic reform. It reflected a compromise: ministers would retain the ability to set output targets but these would not be considered binding.That month, a plenum accepted his recommendations and the Opperste Sovjet passed a “law on enterprises” implementing the changes. Economic problems remained: by the late 1980s there were still widespread shortages of basic goods, rising inflation, and declining living standards.These stoked a number of miners’ strikes in 1989.

By 1987, the ethos of glasnost had spread through Soviet society: journalists were writing increasingly openly, many economic problems were being publicly revealed, and studies appeared that critically reassessed Soviet history. Gorbachev was broadly supportive, describing glasnost as “the crucial, irreplaceable weapon of perestroika”. He nevertheless insisted that people should use the newfound freedom responsibly, stating that journalists and writers should avoid “sensationalism” and be “completely objective” in their reporting. Nearly two hundred previously restricted Soviet films were publicly released, and a range of Western films were also made available.  In 1989, Soviet responsibility for the 1940 Katyn bloedbad was finally revealed.

In September 1987, the government stopped jamming the signal of the British Broadcasting Corporation en Stem van Amerika. The reforms also included greater tolerance of religion; een Pasen service was broadcast on Soviet television for the first time and the millennium celebrations of the Russisch-orthodoxe kerk were given media attention. Independent organizations appeared, most supportive of Gorbachev, although the largest, Pamyat, was ultra-nationalist and anti-Semitic in nature. Gorbachev also announced that Soviet Jews wishing to migrate to Israel would be allowed to do so, something previously prohibited.

In August 1987, Gorbachev holidayed in Nizhniaia Oreanda, Ukraine, there writing Perestroika: New Thinking for Our Country and Our World at the suggestion of U.S. publishers. For the 70th anniversary of the Oktoberrevolutie of 1917—which brought Lenin and the Communist Party to power—Gorbachev produced a speech on “October and Perestroika: The Revolution Continues”. Delivered to a ceremonial joint session of the Central Committee and the Supreme Soviet in the Kremlin Palace of Congresses, it praised Lenin but criticized Stalin for overseeing mass human rights abuses. Party hardliners thought the speech went too far; liberalisers thought it did not go far enough.

In March 1988, the magazine Sovetskaya Rossiya published an open letter by the teacher Nina Andreyeva​It criticized elements of Gorbachev’s reforms, attacking what she regarded as the denigration of the Stalinist era and arguing that a reformer clique—whom she implied were mostly Jews and ethnic minorities—were to blame. Over 900 Soviet newspapers reprinted it and anti-reformists rallied around it; many reformers panicked, fearing a backlash against perestroika.On returning from Yugoslavia, Gorbachev called a Politburo meeting to discuss the letter, at which he confronted those hardliners supporting its sentiment. Ultimately, the Politburo arrived at a unanimous decision to express disapproval of Andreyeva’s letter and publish a rebuttal in Pravda.Yakovlev and Gorbachev’s rebuttal claimed that those who “look everywhere for internal enemies” were “not patriots” and presented Stalin’s “guilt for massive repressions and lawlessness” as “enormous and unforgiveable”.

Forming the Congress of People’s Deputies

Hoewel de next party congress was not scheduled until 1991, Gorbachev convened the 19e partijconferentie in its place in June 1988. He hoped that by allowing a broader range of people to attend than at previous conferences, he would gain additional support for his reforms. With sympathetic officials and academics, Gorbachev drafted plans for reforms that would shift power away from the Politburo and towards the sovjets​While the soviets had become largely powerless bodies that rubber-stamped Politburo policies, he wanted them to become year-round legislatures. He proposed the formation of a new institution, the Congres van volksafgevaardigden, whose members were to be elected in a largely free vote. This congress would in turn elect a Opperste Sovjet van de USSR, which would do most of the legislating.

Gorbachev and his wife Raisa on a trip to Poland in 1988

These proposals reflected Gorbachev’s desire for more democracy; however, in his view there was a major impediment in that the Soviet people had developed a “slave psychology” after centuries of Tsarist autocracy and Marxist-Leninist authoritarianism.Held at the Kremlin Palace of Congresses, the conference brought together 5,000 delegates and featured arguments between hardliners and liberalisers. The proceedings were televised, and for the first time since the 1920s, voting was not unanimous. In the months following the conference, Gorbachev focused on redesigning and streamlining the party apparatus; the Central Committee staff—which then numbered around 3,000—was halved, while various Central Committee departments were merged to cut down the overall number from twenty to nine.

In March and April 1989, elections to the new Congress werden gehouden. Of the 2,250 legislators to be elected, one hundred — termed the “Red Hundred” by the press — were directly chosen by the Communist Party, with Gorbachev ensuring many were reformists. Although over 85% of elected deputies were party members, many of those elected—including Sakharov and Yeltsin—were liberalisers. Gorbachev was happy with the result, describing it as “an enormous political victory under extraordinarily difficult circumstances”. The new Congress convened in May 1989. Gorbachev was then elected its chair – the new de facto head of state – with 2,123 votes in favor to 87 against. Its sessions were televised live, and its members elected the new Supreme Soviet. At the Congress, Sakharov spoke repeatedly, exasperating Gorbachev with his calls for greater liberalization and the introduction of private property. When Sakharov died shortly after, Yeltsin became the figurehead of the liberal opposition.

Relations with China and Western states

Gorbachev in one-on-one discussions with Reagan

Gorbachev tried to improve relations with the UK, France, and West Germany; like previous Soviet leaders, he was interested in pulling Western Europe away from U.S. influence. Calling for greater pan-European co-operation, he publicly spoke of a “Gemeenschappelijk Europees huis” and of a Europe “from the Atlantic to the Urals” In March 1987, Thatcher visited Gorbachev in Moscow; despite their ideological differences, they liked one another. In April 1989 he visited London, lunching with Elizabeth de Tweede. In May 1987, Gorbachev again visited France, and in November 1988 Mitterrand visited him in Moscow. The West German Chancellor, Helmut Kohl, had initially offended Gorbachev by comparing him to Nazi propagandist Joseph Goebbels, although later informally apologized and in October 1988 visited Moscow. In June 1989 Gorbachev then visited Kohl in West Germany. In November 1989 he also visited Italy, meeting with Paus Johannes Paulus II.  Gorbachev’s relationships with these West European leaders were typically far warmer than those he had with their Eastern Bloc counterparts.

Gorbachev continued to pursue good relations with China to heal the Sino-Soviet Split. In May 1989 he visited Peking and there met its leader Deng Xiaoping​Deng shared Gorbachev’s belief in economic reform but rejected calls for democratization. Pro-democracy students had amassed in Tiananmen-plein during Gorbachev’s visit but after he left were massacred by troops​Gorbachev did not condemn the massacre publicly but it reinforced his commitment not to use violent force in dealing with pro-democracy protests in the Eastern Bloc.

Following the failures of earlier talks with the U.S., in February 1987, Gorbachev held a conference in Moscow, titled “For a World without Nuclear Weapons, for Mankind’s Survival”, which was attended by various international celebrities and politicians. By publicly pushing for nuclear disarmament, Gorbachev sought to give the Soviet Union the moral high ground and weaken the West’s self-perception of moral superiority. Aware that Reagan would not budge on SDI, Gorbachev focused on reducing “Intermediate-Range Nuclear Forces”, to which Reagan was receptive. In April 1987, Gorbachev discussed the issue with Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken George P. Shultz in Moskou; he agreed to eliminate the Soviets’ SS-23 rockets and allow U.S. inspectors to visit Soviet military facilities to ensure compliance. There was hostility to such compromises from the Soviet military, but following the May 1987 Mathias Rust incident—in which a West German teenager was able to fly undetected from Finland and land in Red Square—Gorbachev fired many senior military figures for incompetence. In December 1987, Gorbachev visited Washington D.C., where he and Reagan signed the Verdrag inzake nucleaire strijdkrachten op middellange afstand. Taubman called it “one of the highest points of Gorbachev’s career”.

Reagan and Gorbachev with wives (Nancy and Raisa, respectively) attending a dinner at the Soviet Embassy in Washington, 9 December 1987

A second U.S.-Soviet summit occurred in Moscow in May–June 1988, which Gorbachev expected to be largely symbolic. Again, he and Reagan criticized each other’s countries—Reagan raising Soviet restrictions on religious freedom; Gorbachev highlighting poverty and racial discrimination in the U.S.—but Gorbachev related that they spoke “on friendly terms”. They reached an agreement on notifying each other before conducting the ballistic missile test and made agreements on transport, fishing, and radio navigation. At the summit, Reagan told reporters that he no longer considered the Soviet Union an “evil empire” and the duo revealed that they considered themselves friends.

The third summit was held in New York City in December. Arriving there, Gorbachev gave a speech to the Vergadering van de Verenigde Naties where he announced a unilateral reduction in the Soviet armed forces by 500,000; he also announced that 50,000 troops would be withdrawn from Central and Eastern Europe. He then met with Reagan and President-elect George H. W. Bush​he rushed home, skipping a planned visit to Cuba, to deal with the Armeense aardbeving. On becoming U.S. president, Bush appeared interested in continuing talks with Gorbachev but wanted to appear tougher on the Soviets than Reagan had to allay criticism from the right-wing of his Republikeinse partij. In December 1989, Gorbachev and Bush met at the Top van Malta.  Bush offered to assist the Soviet economy by suspending the Jackson-Vanik amendement and repealing the Stevenson and Baird Amendments.] There, the duo agreed to a joint persconferentie, the first time that a U.S. and Soviet leader had done so. Gorbachev also urged Bush to normalize relations with Cuba and meet its president, Fidel Castro, although Bush refused to do so.

The nationality question and the Eastern Bloc

Gorbachev meeting the Romanian Marxist-Leninist leader Nicolae Ceauşescu​According to Taubman, Ceaușescu was Gorbachev’s “favorite punching bag”.

On taking power, Gorbachev found some unrest among different national groups within the Soviet Union. In December 1986, riots broke out in several Kazakh cities after a Russian was appointed head of the region.  In 1987 Krim-Tataren protested in Moscow to demand resettlement in Crimea, the area from which they had been deported on Stalin’s orders in 1944​Gorbachev ordered a commission, headed by Gromyko, to examine their situation. Gromyko’s report opposed calls for assisting Tatar resettlement in Crimea.  By 1988, the Soviet “nationality question” was increasingly pressing. In February, the administration of the Nagorno-Karabach region officially requested that it be transferred from the Azerbeidzjan Socialistische Sovjetrepubliek naar de Armeense Socialistische Sovjetrepubliek​the majority of the region’s population were ethnically Armenian and wanted unification with other majority Armenian areas. As rival Armenian and Azerbaijani demonstrations took place in Nagorno-Karabakh, Gorbachev called an emergency meeting of the Politburo. Ultimately, Gorbachev promised greater autonomy for Nagorno-Karabakh but refused the transfer, fearing that it would set off similar ethnic tensions and demands throughout the Soviet Union.

That month, in the Azerbaijani city of Sumgait, Azerbaijani gangs began killing members of the Armenian minority. Local troops tried to quell the unrest but were attacked by mobs. The Politburo ordered additional troops into the city, but in contrast to those like Ligachev who wanted a massive display of force, Gorbachev urged restraint. He believed that the situation could be resolved through a political solution, urging talks between the Armeens en Azerbaijani Communist Parties. Further anti-Armenian violence broke out in Baku in 1990. Problems also emerged in the Georgische Socialistische Sovjetrepubliek​in April 1989, Georgian nationalists demanding independence clashed with troops in Tbilisi, resulting in various deaths.  Independence sentiment was also rising in the Baltische staten​the Supreme Soviets of the EstsLitouws, en Latvian Soviet Socialist Republics declared their economic “autonomy” from Russia and introduced measures to restrict Russian immigration. In August 1989, protesters formed the Baltische manier, a human chain across the three republics to symbolize their wish for independence. That month, the Lithuanian Supreme Soviet ruled the 1940 Soviet annexation of their country to be illegal;[326] in January 1990, Gorbachev visited the republic to encourage it to remain part of the Soviet Union.

Berlin Wall, “Thank you, Gorbi!”, October 1990

Gorbachev rejected the “Brezjnev-doctrine“, the idea that the Soviet Union had the right to intervene militarily in other Marxist-Leninist countries if their governments were threatened. In December 1987 he announced the withdrawal of 500,000 Soviet troops from Central and Eastern Europe. While pursuing domestic reforms, he did not publicly support reformers elsewhere in the Eastern Bloc. Hoping instead to lead by example, he later related that he did not want to interfere in their internal affairs, but he may have feared that pushing reform in Central and Eastern Europe would have angered his own hardliners too much. Some Eastern Bloc leaders, like Hungary’s János Kádár and Poland’s Wojciech Jaruzelski, were sympathetic to reform; others, like Romania’s Nicolae Ceauşescu, were hostile to it. In May 1987 Gorbachev visited Romania, where he was appalled by the state of the country, later telling the Politburo that there “human dignity has absolutely no value”. He and Ceaușescu disliked each other, and argued over Gorbachev’s reforms.

Unraveling of the USSR

In de Revoluties van 1989, most of the Marxist-Leninist states of Central and Eastern Europe held multi-party elections resulting in regime change. In most countries, like Poland and Hungary, this was achieved peacefully, but in Romania the revolution turned violent and led to Ceaușescu’s overthrow and execution. Gorbachev was too preoccupied with domestic problems to pay much attention to these events. He believed that democratic elections would not lead Eastern European countries into abandoning their commitment to socialism  In 1989 he visited Oost-Duitsland for the fortieth anniversary of its founding; shortly after, in November, the East German government allowed its citizens to cross the Berlijnse muur, a decision Gorbachev praised. Over following years, much of the wall was demolished. Neither Gorbachev nor Thatcher or Mitterrand wanted a swift reunification of Germany, aware that it would likely become the dominant European power. Gorbachev wanted a gradual process of German integration but Kohl began calling for rapid reunification.  With Germany reunified, many observers declared the Cold War over.

Presidency of the Soviet Union: 1990–1991

Gorbachev addressing the Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in December 1988. During the speech he dramatically announced deep unilateral cuts in Soviet military forces in Eastern Europe.

In February 1990, both liberalisers and Marxist-Leninist hardliners intensified their attacks on Gorbachev. A liberalizer march took part in Moscow criticizing Communist Party rule,  while at a Central Committee meeting, the hardliner Vladimir Brovikov accused Gorbachev of reducing the country to “anarchy” and “ruin” and of pursuing Western approval at the expense of the Soviet Union and the Marxist-Leninist cause. Gorbachev was aware that the Central Committee could still oust him as General Secretary, and so decided to reformulate the role of head of government to a presidency from which they could not remove him. He decided that the presidential election should be held by the Congress of People’s Deputies. He chose this over a public vote because he thought the latter would escalate tensions and feared that he might lose it; a spring 1990 poll nevertheless still showed him as the most popular politician in the country.

In March, the Congress of People’s Deputies held the first (and only) Soviet presidential election, in which Gorbachev was the only candidate. He secured 1,329 in favor to 495 against; 313 votes were invalid or absent. He therefore became the first executive President van de Sovjet-Unie. A new 18-member Presidentiële Raad de facto replaced the Politburo.  At the same Congress meeting, he presented the idea of repealing Article 6 of the Soviet constitution, which had ratified the Communist Party as the “ruling party” of the Soviet Union. The Congress passed the reform, undermining the de jure nature of the one-party state.

In de Verkiezingen van 1990 voor de Russian Supreme Soviet, the Communist Party faced challengers from an alliance of liberalisers known as “Democratisch Rusland“; the latter did particularly well in urban centers. Yeltsin was elected the parliament’s chair, something Gorbachev was unhappy about. That year, opinion polls showed Yeltsin overtaking Gorbachev as the most popular politician in the Soviet Union. Gorbachev struggled to understand Yeltsin’s growing popularity, commenting: “he drinks like a fish… he’s inarticulate, he comes up with the devil knows what, he’s like a worn-out record.”The Russian Supreme Soviet was now out of Gorbachev’s control; in June 1990, it declared that in the Russian Republic, its laws took precedence over those of the Soviet central government. Amid a growth in Russian nationalist sentiment, Gorbachev had reluctantly allowed the formation of a Communistische Partij van de Russische Socialistische Federatieve Sovjetrepubliek as a branch of the larger Soviet Communist Party. Gorbachev attended its first congress in June, but soon found it dominated by hardliners who opposed his reformist stance.

German reunification and the Iraq War

In January 1990, Gorbachev privately agreed to permit East German reunification with West Germany, but rejected the idea that a unified Germany could retain West Germany’s NATO membership His compromise that Germany might retain both NATO and Warsaw Pact memberships did not attract support. In May 1990, he visited the U.S. for talks with President Bush;  there, he agreed that an independent Germany would have the right to choose its international alliances. He later revealed that he had agreed to do so because U.S. Secretary of State James Baker promised that NATO troops would not be posted to eastern Germany and that the military alliance would not expand into Eastern Europe. Privately, Bush ignored Baker’s assurances and later pushed for NATO expansion. On the trip, the U.S. informed Gorbachev of its evidence that the Soviet military—possibly unbeknownst to Gorbachev—had been pursuing a biological weapons program in contravention of the 1987 Verdrag inzake biologische wapens.  In July, Kohl visited Moscow and Gorbachev informed him that the Soviets would not oppose a reunified Germany being part of NATO. Domestically, Gorbachev’s critics accused him of betraying the national interest; more broadly, they were angry that Gorbachev had allowed the Eastern Bloc to move away from direct Soviet influence.

In 1990, Gorbachev met repeatedly with U.S. President George Bush

In augustus 1990 Saddam Hoessein‘s Iraqi government invaded Kuwait​Gorbachev endorsed President Bush’s condemnation of it. This brought criticism from many in the Soviet state apparatus, who saw Hussein as a key ally in the Perzische Golf and feared for the safety of the 9,000 Soviet citizens in Iraq, although Gorbachev argued that the Iraqis were the clear aggressors in the situation.  In November the Soviets endorsed a UN Resolution permitting force to be used in expelling the Iraqi Army from Kuwait.Gorbachev later called it a “watershed” in world politics, “the first time the superpowers acted together in a regional crisis.” However, when the U.S. announced plans for a ground invasion, Gorbachev opposed it, urging instead a peaceful solution.In October 1990, Gorbachev was awarded the Nobelprijs voor de Vrede​he was flattered but acknowledged “mixed feelings” about the accolade. Polls indicated that 90% of Soviet citizens disapproved of the award, which was widely seen as a Western and anti-Soviet accolade.

With the Soviet budget deficit climbing and no domestic money markets to provide the state with loans, Gorbachev looked elsewhere. Throughout 1991, Gorbachev requested sizable loans from Western countries and Japan, hoping to keep the Soviet economy afloat and ensure the success of perestroika. Although the Soviet Union had been excluded from the G7, Gorbachev secured an invitation to its London summit in juli 1991. There, he continued to call for financial assistance; Mitterrand and Kohl backed him, while Thatcher—no longer in office— also urged Western leaders to agree. Most G7 members were reluctant, instead offering technical assistance and proposing the Soviets receive “special associate” status—rather than full membership—of the Wereldbank en Internationaal Monetair Fonds. Gorbachev was frustrated that the U.S. would spend $100 billion on the Gulf War but would not offer his country loans.Other countries were more forthcoming; West Germany had given the Soviets DM60 billion by mid-1991. Later that month, Bush visited Moscow, where he and Gorbachev signed the BEGIN I treaty, a bilateral agreement on the reduction and limitation of strategic offensive arms, after ten years of negotiation.

August putsch and government crises

Bij de 28th Communist Party Congress in July 1990, hardliners criticized the reformists but Gorbachev was re-elected party leader with the support of three-quarters of delegates and his choice of Deputy General Secretary, Vladimir Ivashko, was also elected. Seeking compromise with the liberalizers, Gorbachev assembled a team of both his own and Yeltsin’s advisers to come up with an economic reform package: the result was the “500 dagen” programme. This called for further decentralization and some privatization. Gorbachev described the plan as “modern socialism” rather than a return to capitalism but had many doubts about it. In September, Yeltsin presented the plan to the Russian Supreme Soviet, which backed it. Many in the Communist Party and state apparatus warned against it, arguing that it would create marketplace chaos, rampant inflation, and unprecedented levels of unemployment. The 500 Days plan was abandoned. At this, Yeltsin rallied against Gorbachev in an October speech, claiming that Russia would no longer accept a subordinate position to the Soviet government.

By mid-November 1990, much of the press was calling for Gorbachev to resign and predicting civil war. Hardliners were urging Gorbachev to disband the presidential council and arrest vocal liberals in the media. In November, he addressed the Supreme Soviet where he announced an eight-point program, which included governmental reforms, among them the abolition of the presidential council.By this point, Gorbachev was isolated from many of his former close allies and aides. Yakovlev had moved out of his inner circle and Shevardnadze had resigned. His support among the intelligentsia was declining, and by the end of 1990 his approval ratings had plummeted.

Amid growing dissent in de Baltische staten, especially Lithuania, in January 1991 Gorbachev demanded that the Litouwse Hoge Raad rescind its pro-independence reforms. Soviet troops occupied several Vilnius buildings and clashed with protesters, 15 of whom were killed. Gorbachev was widely blamed by liberalizers, with Yeltsin calling for his resignation. Gorbachev denied sanctioning the military operation, although some in the military claimed that he had; the truth of the matter was never clearly established. Fearing more civil disturbances, that month Gorbachev banned demonstrations and ordered troops to patrol Soviet cities alongside the police. This further alienated the liberalizers but was not enough to win-over hardliners. Wanting to preserve the Union, in April Gorbachev and the leaders of nine Soviet republics jointly pledged to prepare a treaty that would renew the federation under a new constitution; six of the republics—Estonia, Latvia, Lithuania, Moldova, Georgia, and Armenia—did not endorse this. EEN referendum over de kwestie brought 76.4% in favor of continued federation but the six rebellious republics had not taken part. Negotiations as to what form the new constitution would take took place, again bringing together Gorbachev and Yeltsin in discussion; it was planned to be formally signed in August.

Tienduizenden demonstranten tegen de staatsgreep rondom het Witte Huis

In augustus gingen Gorbatsjov en zijn gezin op vakantie in hun datsja, “Zarya” (‘Dageraad’) in Foros, de Krim. Na twee weken vakantie kreeg een groep hooggeplaatste figuren van de Communistische Partij – de ‘Bende van Acht“- zichzelf de Staatscommissie voor de noodtoestand lanceerde een staatsgreep om de controle over de Sovjet-Unie te grijpen. De telefoonlijnen naar zijn datsja werden verbroken en een groep arriveerde, waaronder Boldin, Shenin, Baklanov en generaal Varennikov, die hem op de hoogte brachten van de overname. De staatsgreepleiders eisten dat Gorbatsjov formeel de noodtoestand in het land afkondigde, maar hij weigerde.[405] Gorbatsjov en zijn gezin werden onderdrukt huisarrest in hun datsja. De coupplegers maakten publiekelijk bekend dat Gorbatsjov ziek was en dat vice-president Janayev de leiding over het land zou nemen.

Jeltsin, nu president van de Russische Socialistische Federatieve Sovjetrepubliek, ging Moskou binnen witte Huis​Tienduizenden demonstranten verzamelden zich daarbuiten om te voorkomen dat troepen het gebouw bestormden om hem te arresteren. Gorbatsjov was bang dat de coupplegers hem zouden laten doden, dus hadden zijn bewakers zijn datsja gebarricadeerd. De leiders van de coup realiseerden zich echter dat ze onvoldoende steun hadden en stopten met hun inspanningen. Op 21 augustus Vladimir KryuchkovDmitry YazovOleg Baklanov, en Anatoly Lukyanov, en Vladimir Ivashko arriveerde bij Gorbatsjovs datsja om hem te informeren dat ze dat deden.

Die avond keerde Gorbatsjov terug naar Moskou, waar hij Jeltsin en de demonstranten bedankte voor het ondermijnen van de staatsgreep. Op een volgende persconferentie beloofde hij de Sovjet Communistische Partij te hervormen. Twee dagen later trad hij af als secretaris-generaal en riep hij het Centraal Comité op te ontbinden. Verschillende leden van de staatsgreep pleegden zelfmoord; anderen werden ontslagen. Gorbatsjov woonde op 23 augustus een zitting van de Russische Opperste Sovjet bij, waar Jeltsin hem agressief bekritiseerde omdat hij in het begin veel van de staatsgreepleden had benoemd en gepromoveerd. Jeltsin kondigde toen een verbod op de Russische Communistische Partij aan.

Definitieve ineenstorting

Op 29 augustus schortte de Opperste Sovjet voor onbepaalde tijd alle activiteiten van de Communistische Partij op, waardoor het communistische bewind in de Sovjet-Unie effectief werd beëindigd. Vanaf dat moment stortte de Sovjet-Unie met dramatische snelheid in elkaar. Eind september had Gorbatsjov het vermogen verloren om de gebeurtenissen buiten Moskou te beïnvloeden.

Op 30 oktober was Gorbatsjov aanwezig een conferentie in Madrid proberen de Israëlisch-Palestijnse vredesproces​Het evenement werd mede gesponsord door de VS en de Sovjet-Unie, een van de eerste voorbeelden van een dergelijke samenwerking tussen de twee landen. Daar ontmoette hij Bush opnieuw. Op weg naar huis reisde hij naar Frankrijk, waar hij bij Mitterrand logeerde in diens huis in de buurt Bayonne.

Na de staatsgreep had Jeltsin alle activiteiten van de Communistische Partij op Russisch grondgebied stopgezet door de kantoren van het Centraal Comité in Staraya-plein samen met het verhogen van de keizerlijke Russische driekleurenvlag naast de Sovjetvlag op rood vierkant​Tegen de laatste weken van 1991 begon Jeltsin de overblijfselen van de Sovjetregering over te nemen, inclusief het Kremlin zelf.

Om de eenheid binnen het land te behouden, bleef Gorbatsjov plannen maken voor een nieuw vakbondsverdrag, maar hij ondervond steeds meer tegenstand tegen het idee van een voortgezette federale staat, aangezien de leiders van verschillende Sovjetrepublieken voor de toenemende nationalistische druk buigden. Jeltsin verklaarde dat hij elk idee van een verenigde staat zou veto uitspreken, in plaats daarvan de voorkeur te geven aan een confederatie met weinig centrale autoriteit.  Alleen de leiders van de Kazachstan en Kirgizië steunde de aanpak van Gorbatsjov. De referendum in Oekraïne op 1 december met een opkomst van 90% voor afscheiding van de Unie was een fatale slag; Gorbatsjov had verwacht dat de Oekraïners de onafhankelijkheid zouden afwijzen.

Zonder medeweten van Gorbatsjov had Jeltsin een ontmoeting met de Oekraïense president Leonid Kravchuk en Wit-Russische president Stanislav Shushkevich in Belovezha-bos, in de buurt Brest, Wit-Rusland, op 8 december en ondertekende het Belavezha-akkoorden, die verklaarde dat de Sovjet-Unie had opgehouden te bestaan ​​en de Gemenebest van onafhankelijke staten (CIS) als zijn opvolger. Gorbatsjov hoorde pas van deze ontwikkeling toen Shushkevich hem belde; Gorbatsjov was woedend. Hij zocht wanhopig naar een mogelijkheid om de Sovjet-Unie te behouden, in de hoop tevergeefs dat de media en de intelligentsia zich zouden verzetten tegen het idee van de ontbinding ervan. De Oekraïense, Wit-Russische en Russische Opperste Sovjets hebben vervolgens de oprichting van het GOS geratificeerd. Op 10 december legde hij een verklaring af waarin hij de GOS-overeenkomst “illegaal en gevaarlijk” noemde.  Op 20 december kwamen de leiders van 11 van de 12 overgebleven republieken – allemaal behalve Georgië – bijeen Alma-Ata en ondertekende het Alma-Ata-protocol, die ermee instemde de Sovjet-Unie te ontmantelen en formeel het GOS op te richten. Ze accepteerden ook voorlopig het aftreden van Gorbatsjov als president van wat er nog over was van de Sovjet-Unie. Gorbatsjov onthulde dat hij zou aftreden zodra hij zag dat het GOS een realiteit was.

Accepteer het voldongen feit van de ontbinding van de Sovjet-Unie bereikte Gorbatsjov een deal met Jeltsin waarin Gorbatsjov werd opgeroepen om op 25 december formeel zijn ontslag als Sovjetpresident en opperbevelhebber aan te kondigen, voordat hij op 29 december het Kremlin zou verlaten. Yakovlev, Chernyaev en Shevardnadze sloten zich aan bij Gorbatsjov om hem te helpen bij het schrijven van een ontslagrede. Gorbatsjov hield toen zijn toespraak in het Kremlin voor televisiecamera’s, waardoor internationale uitzendingen mogelijk waren. Daarin kondigde hij aan: “Ik beëindig hierbij mijn activiteiten op de post van president van de Unie van Socialistische Sovjetrepublieken.” Hij betreurde het uiteenvallen van de Sovjet-Unie, maar haalde aan wat hij zag als de verworvenheden van zijn regering: politieke en religieuze vrijheid, het einde van het totalitarisme, de introductie van democratie en een markteconomie, en een einde aan de wapenwedloop en koude Oorlog. Gorbatsjov was pas de derde Sovjetleider, na Malenkov en Chroesjtsjov, die niet in functie stierf.  De volgende dag, 26 december, stemde de Raad van de Republieken, het Hogerhuis van de Opperste Sovjet, formeel de Sovjet-Unie weg. De Sovjet-Unie hield officieel op te bestaan ​​om middernacht op 31 december 1991; vanaf die datum functioneerden alle Sovjetinstellingen die niet door Rusland waren overgenomen.

Post-presidentschap

Eerste jaren: 1991-1999

Gorbatsjov op bezoek bij Reagan, beide in westerse kleding, op Rancho del Cielo in 1992

Buiten zijn kantoor had Gorbatsjov meer tijd om met zijn vrouw en gezin door te brengen. Hij en Raisa woonden aanvankelijk in hun vervallen datsja op Rublevskoe Shosse, hoewel ze ook hun kleine appartement aan Kosygin Street mochten privatiseren. Hij concentreerde zich op het vestigen van zijn Internationale Stichting voor sociaal-economische en politieke studies, of “Gorbatsjovstichting”, gelanceerd in maart 1992; Yakovlev en Grigory Revenko waren de eerste vice-presidenten. Zijn aanvankelijke taken waren het analyseren en publiceren van materiaal over de geschiedenis van de perestrojka, evenals het verdedigen van het beleid tegen wat het “laster en vervalsingen” noemde. De stichting had ook de taak het leven in het post-Sovjet-Rusland te volgen en te bekritiseren en alternatieve vormen van ontwikkeling te presenteren aan degenen die door Jeltsin werden nagestreefd.  In 1993 werd Gorbatsjov gelanceerd Green Cross International, dat zich richtte op het aanmoedigen van een duurzame toekomst, en vervolgens de Wereld Politiek Forum.

Om zijn stichting te financieren, begon Gorbatsjov internationaal lezingen te geven en hiervoor hoge kosten in rekening te brengen. Tijdens een bezoek aan Japan werd hij goed ontvangen en ontving hij meerdere eredoctoraten. In 1992 toerde hij door de VS in een Forbes privéjet om geld in te zamelen voor zijn stichting. Tijdens de reis ontmoette hij de Reagans voor een sociaal bezoek. Van daaruit ging hij naar Spanje, waar hij de Expo ’92 wereldtentoonstelling in Sevilla en ontmoette ook premier Felipe González, die een vriend van hem was geworden. In maart bezocht hij Duitsland, waar hij hartelijk werd ontvangen door veel politici die zijn faciliterende rol prezen Duitse hereniging. Als aanvulling op zijn collegegelden en boekenverkoop verscheen Gorbatsjov in gedrukte en televisiereclame voor bedrijven zoals pizza Hut en Louis Vuitton, waardoor hij de stichting drijvend kon houden.  Met de hulp van zijn vrouw werkte Gorbatsjov aan zijn memoires, die in 1995 in het Russisch en het jaar daarop in het Engels werden gepubliceerd. Hij begon ook met het schrijven van een maandelijkse gesyndiceerde column voor De New York Times.

Gorbatsjov had beloofd zich te onthouden van kritiek op Jeltsin terwijl deze democratische hervormingen nastreefde, maar al snel bekritiseerden de twee mannen elkaar opnieuw. Nadat Jeltsins beslissing om de prijsplafonds op te heffen enorme inflatie veroorzaakte en veel Russen in armoede stortte, bekritiseerde Gorbatsjov hem openlijk en vergeleek hij de hervorming met het beleid van gedwongen collectivisatie van Stalin. Na pro-Jeltsin deden de partijen het slecht in de Wetgevende verkiezingen van 1993Riep Gorbatsjov hem op af te treden.  In 1995 hield zijn stichting een conferentie over “The Intelligentsia and Perestroika”. Het was daar dat Gorbatsjov aan de Doema een wet die veel van de door Jeltsin ingestelde presidentiële bevoegdheden zou verminderen Grondwet van 1993. Gorbatsjov bleef de perestrojka verdedigen, maar erkende dat hij tactische fouten had gemaakt als Sovjetleider. Hoewel hij nog steeds geloofde dat Rusland een democratiseringsproces onderging, concludeerde hij dat het eerder decennia dan jaren zou duren, zoals hij eerder had gedacht.

Gorbatsjov, dochter Irina en de zus van zijn vrouw Lyudmila bij de begrafenis van Raisa, 1999

De Russische presidentsverkiezingen waren gepland voor juni 1996, en hoewel zijn vrouw en de meeste van zijn vrienden hem aanspoorden om niet te vluchten, besloot Gorbatsjov dat te doen. Hij had een hekel aan het idee dat de verkiezingen zouden leiden tot een run-off tussen Jeltsin en Gennady Zyuganov, de Communistische Partij van de Russische Federatie kandidaat die Jeltsin zag als een stalinistische hardliner. Hij had nooit verwacht ronduit te winnen, maar dacht dat er een centristisch blok zou kunnen worden gevormd rond hemzelf of een van de andere kandidaten met vergelijkbare opvattingen, zoals Grigory YavlinskySvyatoslav Fyodorov, of Alexander Lebed. Na het veiligstellen van de benodigde 1 miljoen handtekeningen van nominatie, kondigde hij zijn kandidatuur in maart aan. Lancering zijn campagne, reisde hij door Rusland en gaf bijeenkomsten in twintig steden. Hij kreeg herhaaldelijk te maken met anti-Gorbatsjov-demonstranten, terwijl sommige pro-Jeltsin lokale functionarissen probeerden zijn campagne te belemmeren door lokale media te verbieden erover te berichten of door hem de toegang tot locaties te weigeren. Bij de verkiezingen kwam Gorbatsjov op de zevende plaats met circa 386.000 stemmen, of ongeveer 0,5% van het totaal.Jeltsin en Zjoeganov gingen door naar de tweede ronde, waar de eerste zegevierde.

In tegenstelling tot de politieke inspanningen van haar man, had Raisa zich gericht op het voeren van campagnes voor goede doelen voor kinderen. In 1997 richtte ze een onderafdeling van de Gorbatsjovstichting op, bekend als Raisa Maksimovna’s Club, om zich te concentreren op het verbeteren van het welzijn van vrouwen in Rusland. De Stichting was aanvankelijk gehuisvest in het voormalige gebouw van het Social Science Institute, maar Jeltsin stelde grenzen aan het aantal kamers dat het daar kon gebruiken;de Amerikaanse filantroop Ted Turner schonk vervolgens meer dan $ 1 miljoen om de stichting in staat te stellen een nieuw pand te bouwen op de Leningradsky Prospekt. In 1999 bracht Gorbatsjov zijn eerste bezoek aan Australië, waar hij een toespraak hield voor de parlement van het land. Kort daarna, in juli, werd bij Raisa de diagnose gesteld leukemie​Met de hulp van de Duitse bondskanselier Gerhard Schröder, werd ze overgebracht naar een kankercentrum in Münster, Duitsland en daar ondergingen chemotherapie. In september raakte ze in coma en stierf. Na het overlijden van Raisa verhuisden Gorbatsjovs dochter Irina en zijn twee kleindochters naar zijn huis in Moskou om bij hem te wonen. Bij ondervraging door journalisten zei hij dat hij nooit zou hertrouwen.

Bevordering van de sociaal-democratie in het Rusland van Poetin: 1999-2008

Gorbatsjov woonde de Inhuldiging van Vladimir Poetin in mei 2000

In december 1999 nam Jeltsin ontslag en werd opgevolgd door zijn plaatsvervanger, Vladimir Poetin, die vervolgens de Presidentsverkiezingen in maart 2000. Gorbatsjov woonde in mei de inauguratieceremonie van Poetin bij, de eerste keer dat hij het Kremlin binnenkwam sinds 1991. Gorbatsjov verwelkomde aanvankelijk de opkomst van Poetin en zag hem als een anti-Jeltsin-figuur. Hoewel hij zich uitsprak tegen enkele acties van de regering van Poetin, had Gorbatsjov ook lof voor het nieuwe regime; in 2002 zei hij: “Ik heb in dezelfde huid gezeten. Daardoor kan ik zeggen dat wat [Poetin] heeft gedaan in het belang is van de meerderheid”. Destijds geloofde hij dat Poetin een toegewijde democraat was die niettemin “een zekere dosis autoritarisme” moest gebruiken om de economie te stabiliseren en de staat weer op te bouwen na het Jeltsin-tijdperk. Op verzoek van Poetin werd Gorbatsjov covoorzitter van het “Petersburgse dialoog” -project tussen hooggeplaatste Russen en Duitsers.

In 2000 hielp Gorbatsjov de Russische Verenigde Sociaal-Democratische Partij.In juni 2002 nam hij deel aan een ontmoeting met Poetin, die de onderneming prees en suggereerde dat een centrumlinkse partij goed zou kunnen zijn voor Rusland en dat hij ervoor zou openstaan ​​om ermee samen te werken. In 2003 fuseerde de partij van Gorbatsjov met de Sociaal-Democratische Partij om de Sociaal-democratische partij van Rusland, die geconfronteerd werden met veel interne verdeeldheid en geen grip kregen bij de kiezers. Gorbatsjov trad in mei 2004 af als partijleider na een meningsverschil met de partijvoorzitter over de richting die in de Verkiezingscampagne 2003​De partij werd later in 2007 verboden door de Hooggerechtshof van de Russische Federatie omdat het er niet in is geslaagd lokale kantoren op te richten met ten minste 500 leden in de meeste Russische regio’s, wat volgens de Russische wet vereist is om een ​​politieke organisatie op de lijst van een partij te plaatsen.  Later dat jaar richtte Gorbatsjov een nieuwe beweging op, de Unie van sociaal-democraten. Gorbatsjov verklaarde dat het de komende verkiezingen niet zou betwisten: “We vechten voor macht, maar alleen voor macht over de hoofden van mensen”.

Gorbatsjov was kritisch over de vijandigheid van de VS jegens Poetin, met het argument dat de Amerikaanse regering “niet wil dat Rusland weer opkomt” als een wereldmacht en wil “doorgaan als de enige supermacht die de leiding heeft over de wereld”.Meer in het algemeen was Gorbatsjov kritisch over het Amerikaanse beleid na de Koude Oorlog, met het argument dat het Westen had geprobeerd “van [Rusland] een soort van binnenwater te maken”. Hij verwierp het idee – geuit door Bush – dat de VS de Koude Oorlog hadden “gewonnen”, met het argument dat beide partijen hadden samengewerkt om het conflict te beëindigen. Hij beweerde dat de VS sinds de val van de Sovjet-Unie, in plaats van samen te werken met Rusland, hadden samengespannen om een ​​’nieuw rijk onder hun eigen leiding’ op te bouwen. Hij was kritisch over hoe de VS de NAVO hadden uitgebreid tot aan de grenzen van Rusland, ondanks hun aanvankelijke verzekeringen dat ze dat niet zouden doen, en noemde dit als bewijs dat de Amerikaanse regering niet kon worden vertrouwd. Hij sprak zich uit tegen de 1999 NAVO-bombardementen op Joegoslavië omdat het VN-steun ontbrak, evenals de 2003 invasie van Irak geleid door de VS In juni 2004 was Gorbatsjov toch aanwezig Reagan’s staatsbegrafenis, en in 2007 bezocht New Orleans om de schade te zien veroorzaakt door orkaan Katrina.

Toenemende kritiek op Poetin en opmerkingen over het buitenlands beleid: sinds 2008

Door de grondwet verboden om meer dan twee opeenvolgende ambtstermijnen als president te dienen, trad Poetin in 2008 af en werd hij opgevolgd door zijn premier, Dmitry Medvedev, die contact opnam met Gorbatsjov op een manier die Poetin niet had gedaan.In september 2008, Gorbatsjov en zakelijke oligarch Alexander Lebedev kondigde aan dat ze de Onafhankelijke Democratische Partij van Rusland, en in mei 2009 kondigde Gorbatsjov aan dat de lancering aanstaande was. Na het uitbreken van de 2008 Zuid-Ossetië oorlog tussen Rusland en Zuid-Ossetische separatisten aan de ene kant en Georgië aan de andere kant, sprak Gorbatsjov zich uit tegen de Amerikaanse steun voor de Georgische president Mikheil Saakashvili en voor het verhuizen om de Kaukasus in de sfeer van zijn nationaal belang. Gorbatsjov bleef niettemin kritisch over de Russische regering en bekritiseerde de Parlementsverkiezingen 2011 als gemanipuleerd ten gunste van de regerende partij, Verenigd Rusland, en riep op tot herplaatsing.  Na er braken protesten uit in Moskou Tijdens de verkiezingen prees Gorbatsjov de demonstranten.

Gorbatsjov (rechts) wordt voorgesteld aan de Amerikaanse president Barack Obama door de Amerikaanse vice-president Joe Biden, Maart 2009

In 2009 werd Gorbatsjov vrijgelaten Liederen voor Raisa, een album met Russische romantische ballades, door hem gezongen en begeleid door een muzikant Andrei Makarevich, om geld in te zamelen voor een goed doel gewijd aan zijn overleden vrouw. Dat jaar had hij ook een ontmoeting met de Amerikaanse president Barack Obama in pogingen om de gespannen Amerikaans-Russische betrekkingen te ‘resetten’, en woonde een evenement bij in Berlijn ter herdenking van de twintigste verjaardag van de val van de Berlijnse muur. In 2011 werd in Londen een tachtigste verjaardagsgala voor hem gehouden Royal Albert Hall, met eerbetoon van Simon PeresLech WałęsaMichel Rocard, en Arnold Schwarzenegger​De opbrengst van het evenement ging naar de Raisa Gorbachev Foundation. Dat jaar kende Medvedev hem de Orde van Sint-Andreas de Apostel de Eerstgeroepen

In 2012 kondigde Poetin aan dat hij weer president was, iets waar Gorbatsjov kritiek op had. Hij klaagde dat de nieuwe maatregelen van Poetin “Rusland de schroeven hadden aangedraaid” en dat de president probeerde de “samenleving volledig ondergeschikt te maken”, eraan toevoegend dat Verenigd Rusland nu “de ergste bureaucratische kenmerken van de Sovjet-communistische partij belichaamde”.

Gorbatsjov verkeerde in een steeds slechtere gezondheid; in 2011 onderging hij een wervelkolomoperatie en in 2014 kaakchirurgie. In 2015 stopte Gorbatsjov met zijn alomtegenwoordige internationale reizen. Hij bleef zich uitspreken over kwesties die Rusland en de wereld aangaan. In 2014 verdedigde hij de Referendum over de status van de Krim dat leidde tot Rusland annexatie van Krim. Hij merkte op dat hoewel de Krim in 1954 werd overgebracht van Rusland naar Oekraïne, toen beiden deel uitmaakten van de Sovjet-Unie, het Krim-volk destijds niet was gevraagd, terwijl dat bij het referendum van 2014 wel het geval was. Nadat Rusland sancties had opgelegd als gevolg van de annexatie, sprak Gorbatsjov zich tegen hen uit. Zijn opmerkingen leidden ertoe dat Oekraïne hem vijf jaar verbood het land binnen te komen.

Rusland kan alleen slagen door democratie. Rusland is klaar voor politieke concurrentie, een echt meerpartijenstelsel, eerlijke verkiezingen en regelmatige rotatie van de regering. Dit zou de rol en verantwoordelijkheid van de president moeten bepalen.

– Gorbatsjov, 2017

Tijdens een evenement in november 2014, dat 25 jaar na de val van de Berlijnse Muur markeerde, waarschuwde Gorbatsjov dat het aan de gang is Oorlog in Donbass had de wereld aan de rand van een nieuwe koude oorlog gebracht en hij beschuldigde de westerse mogendheden, met name de VS, ervan een houding van “triomfalisme” aan te nemen ten opzichte van Rusland. In juli 2016 bekritiseerde Gorbatsjov de NAVO voor het inzetten van meer troepen in Oost-Europa te midden van oplopende spanningen tussen de militaire alliantie en Rusland. In juni 2018 verwelkomde hij de Top Rusland-Verenigde Staten 2018 tussen Poetin en de Amerikaanse president Donald Trump, hoewel hij in oktober kritiek had op Trumps dreigement om zich terug te trekken uit de 1987 Verdrag inzake nucleaire strijdkrachten op middellange afstand, zeggend dat de verhuizing “niet het werk van een groot verstand is.” Hij voegde eraan toe: “alle overeenkomsten die gericht zijn op nucleaire ontwapening en de beperking van kernwapens moeten behouden blijven ter wille van het leven op aarde.”

Politieke ideologie

Zelfs voordat hij zijn ambt verliet, was Gorbatsjov een soort geworden sociaal-democraat– geloven in, zoals hij het later verwoordde, gelijkheid van kansen, door de overheid gesteund onderwijs en medische zorg, een gegarandeerd minimum aan sociale welvaart en een ‘sociaal georiënteerde markteconomie’ – allemaal binnen een democratisch politiek kader. Precies wanneer deze transformatie plaatsvond, is moeilijk te zeggen, maar zeker in 1989 of 1990 had ze plaatsgevonden.

– Gorbatsjov-biograaf William Taubman, 2017

Volgens zijn universiteitsvriend Zdeněk Mlynář, in het begin van de jaren vijftig “was Gorbatsjov, net als iedereen in die tijd, een stalinist.”  Mlynář merkte echter op dat Gorbatsjov, in tegenstelling tot de meeste andere Sovjetstudenten, het marxisme niet eenvoudigweg zag als ‘een verzameling axioma’s die in het geheugen moeten worden bewaard’. Biografen Doder en Branson vertelden dat Gorbatsjovs ‘ideologie na de dood van Stalin nooit meer leerstellig zou zijn’,  maar merkte op dat hij “een ware gelovige” in het Sovjetsysteem bleef. Doder en Branson merkten op dat Gorbatsjov op het zevenentwintigste partijcongres in 1986 werd gezien als een orthodoxe marxistisch-leninist;  dat jaar verklaarde de biograaf Zhores Medvedev dat “Gorbatsjov noch een liberaal, noch een gedurfde hervormer is”.

Halverwege de jaren tachtig, toen Gorbatsjov aan de macht kwam, voerden veel analisten aan dat de Sovjet-Unie achteruitging tot de status van een Derde wereld land. In deze context voerde Gorbatsjov aan dat de Communistische Partij zich moest aanpassen en creatief moest denken, net zoals Lenin de geschriften van Karl Marx en Friedrich Engels naar de situatie van het Rusland van het begin van de 20e eeuw. Hij dacht bijvoorbeeld dat retoriek over de wereldwijde revolutie en het omverwerpen van de bourgeoisie – die een integraal onderdeel van de leninistische politiek was geweest – te gevaarlijk was geworden in een tijdperk waarin nucleaire oorlogsvoering zou de mensheid kunnen vernietigen. Hij begon afstand te nemen van het marxistisch-leninistische geloof in klassenstrijd als de motor van politieke verandering, in plaats daarvan beschouwde hij de politiek als een manier om de belangen van alle klassen te coördineren.  Zoals Gooding echter opmerkte, werden de veranderingen die Gorbatsjov voorstelde “volledig uitgedrukt in de termen van de marxistisch-leninistische ideologie”.

Volgens Doder en Branson wilde Gorbatsjov ook “de hiërarchische militaire samenleving thuis ontmantelen en het grootse, kostbare imperialisme in het buitenland loslaten”. Jonathan Steele voerde echter aan dat Gorbatsjov niet inzag waarom de Baltische naties onafhankelijkheid wilden en “in wezen was en blijft hij een Russische imperialist”. Gooding dacht dat Gorbatsjov “toegewijd was aan de democratie”, iets wat hem onderscheidde van zijn voorgangers.  Gooding suggereerde ook dat Gorbatsjov, toen hij aan de macht was, het socialisme niet begon te zien als een plek op de weg naar het communisme, maar als een bestemming op zich.

Gorbatsjov in 1987

Gorbatsjovs politieke visie werd gevormd door de 23 jaar dat hij als partijfunctionaris in Stavropol diende. Doder en Branson dachten dat tijdens het grootste deel van zijn politieke carrière voordat hij algemeen secretaris werd, “zijn publiekelijk geuite opvattingen vrijwel zeker een weerspiegeling waren van het begrip van een politicus van wat er gezegd moest worden, in plaats van zijn persoonlijke filosofie. Anders had hij het politiek niet kunnen overleven.” Zoals veel Russen dacht Gorbatsjov soms dat de Sovjet-Unie grotendeels synoniem was met Rusland en beschreef het in verschillende toespraken als “Rusland”; bij één incident moest hij zichzelf corrigeren nadat hij de USSR “Rusland” had genoemd terwijl hij een toespraak hield in Kiev, Oekraïne.

McCauley merkte op dat perestrojka “een ongrijpbaar concept” was, een dat “evolueerde en uiteindelijk iets radicaal anders betekende in de loop van de tijd”. McCauley verklaarde dat het concept oorspronkelijk verwees naar “radicale hervorming van het economische en politieke systeem” als onderdeel van Gorbatsjovs poging om de beroepsbevolking te motiveren en het management effectiever te maken. Pas nadat de eerste maatregelen om dit te bereiken geen succes bleken te hebben, begon Gorbatsjov na te denken over marktmechanismen en coöperaties, hoewel de staatssector dominant bleef. De politicoloog John Gooding suggereerde dat als de hervormingen van de perestrojka waren geslaagd, de Sovjet-Unie “totalitaire controles zou hebben ingeruild voor mildere autoritaire controles”, hoewel ze niet “democratisch in westerse zin” zou zijn geworden. Met de perestrojka had Gorbatsjov het bestaande marxistisch-leninistische systeem willen verbeteren, maar uiteindelijk heeft hij het vernietigd.  Hiermee maakte hij een einde aan het staatssocialisme in de Sovjet-Unie en maakte hij de weg vrij voor een overgang naar een liberale democratie.

Taubman dacht niettemin dat Gorbatsjov een socialist bleef. Hij beschreef Gorbatsjov als “een ware gelovige – niet in het Sovjet-systeem zoals het functioneerde (of niet) in 1985, maar in zijn potentieel om te leven naar wat hij beschouwde als zijn oorspronkelijke idealen.” Hij voegde eraan toe dat “Gorbatsjov tot het einde zijn geloof in het socialisme herhaalde en volhield dat het de naam niet waardig was tenzij het echt democratisch was.” Als Sovjetleider geloofde Gorbatsjov eerder in stapsgewijze hervormingen dan in radicale transformatie;  later noemde hij dit een “revolutie door evolutionaire middelen”. Doder en Branson merkten op dat zijn denken in de loop van de jaren tachtig een “radicale evolutie” onderging. Taubman merkte op dat Gorbatsjov in 1989 of 1990 in een sociaaldemocraat was veranderd. McCauley suggereerde dat Gorbatsjov in ieder geval in juni 1991 een “postleninist” was, die zich “had bevrijd” van het marxisme-leninisme.  Na de val van de Sovjet-Unie, zou de nieuw gevormde Communistische Partij van de Russische Federatie niets met hem te maken hebben. In 2006 uitte hij echter zijn voortdurende geloof in Lenins ideeën: “Ik vertrouwde hem toen en dat doe ik nog steeds”.  Hij beweerde dat “de essentie van Lenin” een verlangen was om “de levende creatieve activiteit van de massa” te ontwikkelen. Taubman geloofde dat Gorbatsjov zich op psychologisch niveau met Lenin identificeerde. 

Priveleven

Het officiële Sovjetportret van Gorbatsjov; veel officiële foto’s en visuele afbeeldingen van Gorbatsjov verwijderden de portwijn moedervlek van zijn hoofd

Het bereiken van een volwassen lengte van 5 voet 9 inch (1,75 m),  Gorbatsjov heeft een onderscheidend vermogen wijn vlek bovenop zijn hoofd. In 1955 werd zijn haar dunner, en tegen het einde van de jaren zestig was hij kaal. Gedurende de jaren zestig vocht hij tegen zwaarlijvigheid en volgde hij een dieet om het probleem onder controle te krijgen; Doder en Branson typeerden hem als “gedrongen maar niet dik”. Hij spreekt in een Zuid-Russisch accent, en staat bekend om zowel volks- als popsongs te zingen.

Zijn hele leven probeerde hij zich modieus te kleden. Een afkeer hebben van sterke drank, hij dronk spaarzaam en rookte niet.  Hij beschermde zijn privéleven en nodigde mensen niet uit bij hem thuis. Gorbatsjov koesterde zijn vrouw, die op zijn beurt hem beschermde. Hij was een betrokken ouder en grootouder. Hij stuurde zijn dochter, zijn enige kind, naar een plaatselijke school in Stavropol in plaats van naar een school die gereserveerd was voor de kinderen van de partijelites. In tegenstelling tot veel van zijn tijdgenoten in de Sovjetregering, was hij geen rokkenjager en stond hij erom bekend vrouwen respectvol te behandelen.

Gorbatsjov werd Russisch-orthodox gedoopt en toen hij opgroeide, waren zijn grootouders praktiserende christenen. In 2008 was er enige speculatie in de pers dat hij een praktiserend christen was nadat hij het graf van had bezocht Sint Franciscus van Assisi, waarop hij publiekelijk verklaarde dat hij een atheïst was. Sinds zijn studie aan de universiteit beschouwde Gorbatsjov zichzelf als een intellectueel; Doder en Branson dachten dat “zijn intellectualisme een beetje zelfbewust was”,  opmerkend dat Gorbatsjov, in tegenstelling tot de meeste Russische intelligentsia, niet nauw verbonden was “met de wereld van wetenschap, cultuur, kunst of onderwijs”.  Toen hij in Stavropol woonde, verzamelden hij en zijn vrouw honderden boeken. Onder zijn favoriete auteurs waren Arthur MillerDostojevski, en Chingiz Aitmatov, terwijl hij ook graag detective-fictie las.  Hij genoot van wandelen,  liefde hebben voor natuurlijke omgevingen,  en was ook een fan van verenigingsvoetbal. Hij gaf de voorkeur aan kleine bijeenkomsten waar de aanwezigen onderwerpen als kunst en filosofie bespraken in plaats van de grote, door alcohol gevoede partijen die veel voorkomen bij Sovjetfunctionarissen.

Persoonlijkheid

Gorbatsjovs vriend van de universiteit, Mlynář, beschreef hem als “loyaal en persoonlijk eerlijk”. Hij was zelfverzekerd,  beleefd,  en tactvol;  hij had een vrolijk en optimistisch karakter. Hij gebruikte zelfspot humor, en soms godslastering, en verwees vaak naar zichzelf in de derde persoon. Hij was een bekwame manager, en had een goed geheugen. Een harde werker of workaholic, als secretaris-generaal stond hij om 7 of 8 uur ‘s ochtends op en ging hij pas om 1 of 2 uur naar bed. Taubman noemde hem “een opmerkelijk fatsoenlijke man”; hij dacht dat Gorbatsjov “hoge morele normen” had.

Gorbatsjov bij de Westelijke Muur in Jeruzalem, 16 juni 1992

Zhores Medvedev dacht dat hij een getalenteerd redenaar was, in 1986 verklaarde hij dat “Gorbatsjov waarschijnlijk de beste spreker is die er in de top van de partij-echelons is geweest” sinds Leon Trotski.  Medvedev beschouwde Gorbatsjov ook als “een charismatische leider”, iets wat Brezjnev, Andropov en Tsjernenko niet waren geweest.Doder en Branson noemden hem “een charmeur die in staat is twijfelaars intellectueel te verleiden, altijd proberen hen te coöpteren, of op zijn minst de rand van hun kritiek af te vlakken”. McCauley dacht dat Gorbatsjov blijk gaf van ‘grote tactische vaardigheid’ door met succes te manoeuvreren tussen hardline marxistisch-leninisten en liberalisatoren gedurende het grootste deel van zijn tijd als leider, hoewel hij eraan toevoegde dat hij ‘veel bekwamer was in tactisch, kortetermijnbeleid dan in strategisch langetermijndenken. “, deels omdat hij” gewild was om beleid op de hoef te maken “.

Doder en Branson dachten dat Gorbatsjov “tot in de kern een Rus was, intens vaderlandslievend zoals alleen mensen die in de grensregio’s wonen dat kunnen zijn”.Taubman merkte ook op dat de voormalige Sovjetleider een “gevoel van eigendunk en zelfingenomenheid” heeft, evenals een “behoefte aan aandacht en bewondering” die bij sommige van zijn collega’s raakte. Hij was gevoelig voor persoonlijke kritiek en voelde zich snel beledigd.Collega’s waren vaak gefrustreerd dat hij taken onafgemaakt zou laten, en voelde zich soms ook ondergewaardeerd en afgedankt door hem. Biografen Doder en Branson dachten dat Gorbatsjov “een puritein” was met “een neiging tot orde in zijn persoonlijke leven”. Taubman merkte op dat hij “in staat was om op te blazen voor een berekend effect”.Hij dacht ook dat tegen 1990, toen zijn binnenlandse populariteit afnam, Gorbatsjov “psychologisch afhankelijk werd van het in het buitenland belagen”, een eigenschap waarvoor hij in de Sovjet-Unie werd bekritiseerd. McCauley was van mening dat “een van zijn zwakke punten het onvermogen was om de gevolgen van zijn daden te overzien”.

Ontvangst en nalatenschap

De meningen over Gorbatsjov zijn diep verdeeld. Velen, vooral in westerse landen, beschouwen hem als de grootste staatsman van de tweede helft van de twintigste eeuw. Amerikaanse pers verwees naar de aanwezigheid van “Gorbymania” in westerse landen tijdens de late jaren 1980 en vroege jaren 1990, zoals vertegenwoordigd door grote menigten die zijn bezoeken bleken te begroeten,met Tijd tijdschrift dat hem in de jaren tachtig de naam “Man van het decennium” noemde. In de Sovjet-Unie zelf bleek uit opiniepeilingen dat Gorbatsjov van 1985 tot eind 1989 de populairste politicus was. Voor zijn binnenlandse aanhangers werd Gorbatsjov gezien als een hervormer die probeerde de Sovjet-Unie te moderniseren,  en om een ​​vorm van democratisch socialisme op te bouwen. Taubman typeerde Gorbatsjov als ‘een visionair die zijn land en de wereld veranderde – hoewel niet zoveel als hij wilde’. Taubman beschouwde Gorbatsjov als “uitzonderlijk … als een Russische heerser en een wereldstaatsman”, en benadrukte dat hij de “traditionele, autoritaire, antiwesterse norm” van beide voorgangers zoals Brezjnev en opvolgers zoals Poetin vermeed. McCauley dacht dat Gorbatsjov, door de Sovjet-Unie toe te staan ​​afstand te nemen van het marxisme-leninisme, het Sovjetvolk “iets kostbaars gaf, het recht om zelf te denken en hun leven te leiden”, met alle onzekerheid en risico’s van dien.

Gorbatsjov slaagde erin om te vernietigen wat er nog over was van het totalitarisme in de Sovjet-Unie; hij bracht vrijheid van meningsuiting, vergadering en geweten aan mensen die het nooit hadden gekend, behalve misschien gedurende een paar chaotische maanden in 1917. Door vrije verkiezingen in te voeren en parlementaire instellingen op te richten, legde hij de basis voor democratie. Het is meer de schuld van het ruwe materiaal waarmee hij werkte dan van zijn eigen echte tekortkomingen en fouten dat de Russische democratie veel langer nodig heeft om op te bouwen dan hij dacht.

– Gorbatsjov-biograaf William Taubman, 2017

De onderhandelingen van Gorbatsjov met de VS hielpen bij het beëindigen van de Koude Oorlog en verminderden de dreiging van een nucleair conflict. Zijn beslissing om het Oostblok uit elkaar te laten vallen, verhinderde aanzienlijk bloedvergieten in Centraal- en Oost-Europa; zoals Taubman opmerkte, betekende dit dat de “Sovjet-rijk“eindigde op een veel vreedzamere manier dan de Britse Rijk enkele decennia eerder. Evenzo viel onder Gorbatsjov de Sovjet-Unie uiteen zonder in een burgeroorlog te vervallen, zoals tegelijkertijd gebeurde tijdens het uiteenvallen van Joegoslavië. McCauley merkte op dat Gorbatsjov bij het vergemakkelijken van de fusie van Oost- en West-Duitsland “een mede-vader van de Duitse eenwording” was, waardoor hij op lange termijn populair was onder het Duitse volk.

Hij kreeg ook te maken met binnenlandse kritiek tijdens zijn bewind. Tijdens zijn carrière trok Gorbatsjov de bewondering van sommige collega’s, maar anderen begonnen hem te haten. Overal in de samenleving leidde zijn onvermogen om de neergang in de Sovjet-economie te keren tot ontevredenheid. De liberalen dachten dat hij het radicalisme miste om echt te breken met het marxisme-leninisme en een liberale democratie op de vrije markt te vestigen. Omgekeerd dachten veel van zijn critici van de Communistische Partij dat zijn hervormingen roekeloos waren en het voortbestaan ​​van het Sovjet-socialisme bedreigden; sommigen waren van mening dat hij het voorbeeld van de Chinese Communistische Partij had moeten volgen en zich had moeten beperken tot economische in plaats van regeringshervormingen. Veel Russen zagen zijn nadruk op overreding in plaats van op geweld als een teken van zwakte.

Voor een groot deel van de nomenklatura van de Communistische Partij was de ontbinding van de Sovjet-Unie rampzalig omdat het resulteerde in hun machtsverlies. In Rusland wordt hij alom veracht vanwege zijn rol bij de ineenstorting van de Sovjet-Unie en de daaropvolgende economische ineenstorting. Generaal Varennikov, one of those who orchestrated the 1991 coup attempt against Gorbachev, for instance called him “a renegade and traitor to your own people”. Many of his critics attacked him for allowing the Marxist-Leninist governments across Eastern Europe to fall, and for allowing a reunited Germany to join NATO, something they deem to be contrary to Russia’s national interest.

The historian Mark Galeotti stressed the connection between Gorbachev and his predecessor, Andropov. In Galeotti’s view, Andropov was “the godfather of the Gorbachev revolution”, because—as a former head of the KGB—he was able to put forward the case for reform without having his loyalty to the Soviet cause questioned, an approach that Gorbachev was able to build on and follow through with. According to McCauley, Gorbachev “set reforms in motion without understanding where they could lead. Never in his worst nightmare could he have imagined that perestroika would lead to the destruction of the Soviet Union”.

Bestellingen, onderscheidingen en onderscheidingen

Former President of the United States Ronald Reagan awards Gorbachev the first ever Ronald Reagan Freedom Award bij de Reagan Bibliotheek, 4 May 1992

In 1988, India awarded Gorbachev the Indira Gandhi-prijs voor vrede, ontwapening en ontwikkeling; in 1990 he was given the Nobelprijs voor de Vrede for “his leading role in the peace process which today characterizes important parts of the international community”. Out of office he continued to receive honors. In 1992 he was the first recipient of the Ronald Reagan Freedom Award, and in 1994 was given the Grawemeyer-onderscheiding Door de Universiteit van Louisville, Kentucky. In 1995 he was awarded the Grand-Cross of the Order of Liberty door de Portugese president Mário Soares,  and in 1998 the Freedom Award from the Nationaal Burgerrechtenmuseum in Memphis, Tennessee. In 2002, Gorbachev received the Vrijheid van de stad Dublin van Gemeenteraad van Dublin.

In 2002, Gorbachev was awarded the Charles V-prijs by the European Academy of Yuste Foundation. Gorbachev, together with Bill Clinton en Sophia Loren, werden bekroond met de Grammy-prijs 2004 voor Beste gesproken woordalbum voor kinderen for their recording of Sergei Prokofiev‘s Peter en de Wolf voor Pentatone. In 2005, Gorbachev was awarded the Point Alpha Prize for his role in supporting German reunification.

https://nl.wikial.top/wiki/Mikhail_Gorbachev

Tijdlijn leiders Sovjet-Unie

Konstantin Tsjernenko Leonid Brezjnev Jozef Stalin Michail Gorbatsjov Joeri Andropov Nikita Chroesjtsjov Vladimir Lenin

Trivia

Literatuur

  • William Taubman – Gorbatsjov. Zijn leven en tijdperk, uitg. Hollands Diep, Amsterdam, 2017, ISBN 9789048830169

https://nl.wikipedia.org/wiki/Michail_Gorbatsjov

Gorbachev: Heaven

Gorbachev. Heaven is a documentary film about changes that reverberated throughout the world wrought by one man. A film summing-up the life of a man who changed the world in the 20th century. Gorbachev’s short time in power was marked by the collapse of this empire. He was the architect of Glasnost and Perestroika, he tore down the Berlin Wall. But at the same time, under his rule, the Chernobyl nuclear facility exploded and its destruction was concealed. The Soviet empire collapsed under him – and he is condemned by his own people. With this burden of the past, this lonely old man is living the last days of his life in an empty house in the suburbs near Moscow.
https://www.npostart.nl/2doc/25-11-2021/VPWON_1329724
Michael Gorbatsjov, de inmiddels 89-jarige oud-leider van de Sovjet-Unie, ontvangt de Russische filmmaker Vitaly Mansky in zijn villa even buiten Moskou. In een sfeer van prettige lichtvoetigheid komen toch grote onderwerpen ter sprake als Gorbatsjov terugblikt op zijn leven.Het gesprek gaat over de hervormingen die hij als hoogste partijbaas in de jaren tachtig doorvoerde. Over de val van de Berlijnse Muur in 1989, gevolgd door de ineenstorting van het Sovjetrijk, en over hoe de Russische bevolking het hem niet in dank afnam toen bleek dat die nieuwe vrijheid samenging met werkloosheid en honger. Mansky bevraagt Gorbatsjov over ingrijpende beslissingen die ook zijn leven hebben beïnvloed.Grapjes, spontane onderbrekingen of plotseling opborrelende volksliedjes en gedichten houden de terugblikken op politieke keuzes luchtig. Gorbatsjov vertelt ook over zijn onafscheidelijke band met zijn overleden echtgenote Raisa. En willen de filmmakers soms wat eten? Eindeloos gedekte tafels, augurken met wodka, oudjaar bij vrienden: het typisch Russische dagelijks leven illustreert de melancholische sfeer.
Credits
100 min – kleur – DCP – Gesproken talen: Russisch – Ondertiteling in: Engels
Regisseur: Vitaly Mansky
Productie: Natalia Manskaia namens Vertov, Vít Klusák namens Hypermarket Film, Filip Remunda namens Hypermarket Film
Cinematografie: Alexandra Ivanova
Montage: Yevgeny Rybalko
Sound Design: Anrijs Krenbergs
Gorbachev. Heaven

A film by Vitaly Mansky

 Text Size  Increase Font Size   Decrease Font Size   divider Printable VersionPrintable Version

Gorbachev. Heaven from Icarus Films on Vimeo.

GORBACHEV. HEAVEN finds acclaimed director Vitaly Mansky (UNDER THE SUN) at home with a man who helped to shape the 20th-century: Mikhail Gorbachev.

The Soviet leader was acclaimed as the architect of Glasnost and Perestroika, policies that gave the citizens of the Soviet Union—what Ronald Reagan called “the Evil Empire”—a chance to be free. He even tore down the Berlin Wall.

But at the same time, under his rule, the Chernobyl nuclear facility exploded and its destruction was concealed. Citizens demanding independence in the Baltic states died. Soldiers wielding shovels brutally suppressed protesters in Tbilisi. Soviet tanks killed peaceful demonstrators in Baku. Under Gorbachev, the Soviet empire collapsed. He is now condemned by his own people.

This intimate portrait finds Gorbachev living alone in an empty house outside Moscow, still carrying the burdens of his past.

“Moving, insightful. [Along with] ‘Under the Sun’ and ‘Putin’s Witnesses,’ [this film seals Mansky’s] reputation as one of the most essential working documentarians — with gutsy bravado to match his delicate formal finesse.” —Variety

“Underpinned by good journalistic rigour. A valuable historical account of the former president of the Soviet Union’s latter-day perspectives on the great global transformations he took part in at the time of the country’s dissolution.” —Cineuropa

“A lyrical portrait of a former political giant in his twilight years, Vitaly Mansky’s ‘Gorbachev . Heaven is an unusually intimate docu-memoir that feels like an epitaph.” —Hollywood Reporter

“Inquisitive, elegiac; a humanistic portrait.” —Eye for Film

“Mansky [digs] into the history and motivations of the man… for those who lived through the period of history that belongs to Mikhail Gorbachev and the dissolution of the Soviet Empire, or who study it, there is much value here.” —It’s Just Movies

“An excellent, excellent film. Wily indeed; [yet, in the film, Gorbachev] is also clear about his own political evolution, and his intentions in specific decisions that he made.” —KPCC’s FilmWeek

Best Director, International Documentary Festival Amsterdam (IDFA) 2020

Tallinn Black Nights Film Festival 2020

Budapest International Documentary Festival 2021

Sofia International Film Festival 2021

Hong Kong International Film Festival 2021

It’s All True Film Festival 2021

GoEast Wiesbaden Film Festival 2021

CPH:DOX Documentary Festival 2021

Visions du Réel Film Festival 2021
https://icarusfilms.com/if-gorba

Gorbachev At 90, Looking Back At A Career That Changed History
https://www.youtube.com/watch?v=38GduwYRFSM
Mikhail Gorbachev, last Soviet leader, turns 90 in quarantine
https://www.youtube.com/watch?v=YNK8W23skEU

The former Soviet leader Mikhail Gorbachev full interview – BBC News

https://www.youtube.com/watch?v=qYVsKoQXATY

IDFA 2020 | Trailer | Gorbachev Heaven

https://www.youtube.com/watch?v=cNRMhXmEWHI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *