Open als een bloem in de eerste zonnestralen
en laat de geur van je ziel achter in alles wat je doet.
——-
Als je niet weet waar je heen moet, begin dan te lopen.
Er zijn plaatsen die je niet kent en die altijd op je hebben gewacht.
——–
Als je geliefd wilt worden om wie je bent,
doe dan niet alsof je iemand anders bent en laat zien dat je onbevreesd bent.
——–
Chameleon Changing Color
“In een autoritaire staat is er maar één Waarheid, van boven verkondigd; de kranten zijn allemaal hetzelfde, ze herhalen allemaal dezelfde ene waarheid; radiozenders ook.
In een autoritaire staat wordt het als legitiem beschouwd om de waarheid te veranderen, achteraf de geschiedenis te herschrijven, nieuws te verdraaien, waarheden te onderdrukken, valse toe te voegen: informatie wordt vervangen door propaganda.
In feite ben je in dit land geen burger, rechthebbende, maar een onderdaan, en als zodanig ben je de Staat (en de dictator die hem imiteert) schatplichtig voor fanatieke loyaliteit en nederige gehoorzaamheid.”
Primo Levi (1919-1987), Als dit een man is, Bijlage, 1976
——–
Alles wat er in ons leven gebeurt, is vaak een gevolg van ons gedrag. Dingen veranderen als we veranderen.
——–
De echte vloek van geluk is niet weten wanneer je het ervaart. Op het moment dat je je realiseert dat je gelukkig bent geweest, hoef je alleen nog maar te echoën.
——–
Alles wat er in ons leven gebeurt, is vaak een gevolg van ons gedrag. Dingen veranderen als we veranderen.
——–
De echte vloek van geluk is niet weten wanneer je het ervaart. Op het moment dat je je realiseert dat je gelukkig bent geweest, hoef je alleen nog maar te echoën.
(ik heb dat nooit, ik voel me gelukkig in mij… vroeger ervaarde ik van mensen rondom mij heen, dat ik llichamelijk niet voldeed…. een tijdje deed ik daarmee mee…. kromlopen, opvullen, opverven…. totdat ik het loslliet en gewoon me lekker voelde bij mijzelf, want ik stel die eisen niet, ik had ze meegekregen van schoolgenootjes… vooral van meisjes… van hun blikken… stil en stom en een andere kant opkijken…. niet steeds, maar ook als het verborgen gebeurt, valt het mij op en indertijd overschaduwde dat alles…)
—–
—–
Regen.
En als ik mijn ziel baad, zal niemand hem drogen …
Er zijn geen schuilplaatsen tegen bepaalde stormen binnen.
——–
Leugens zijn voorgoed als ze iedereen goed doen, anders zijn ze een steek.
———
Er zijn mensen die wachten op de regen om niet alleen te huilen.
———–
Iedereen die nog nooit een hond heeft gehad, weet niet wat het betekent om geliefd te zijn.
Trouw, 1869 – Briton Riviere
———-
Als het leven ons te veel pijn doet,
soms verontschuldigt hij zich voor een wonder.
———
Gezegend zijn de momenten, de millimeters en de schaduwen van de kleine dingen.
———-
Als je jezelf geeft, ontvang je meer dan wat je geeft.
———-
Als je jezelf geeft, ontvang je meer dan wat je geeft.
——–
Wees jezelf, heb de kracht van een bloem, waar je ook bent, ongeacht je leeftijd. Als wat je hebt niet genoeg is, verander dan van plaats, verander van baan, verander de manier waarop je loopt, verander je leven.
Het is de moeite waard om te bloeien.
———
The Bridge Tea Rooms in Bradford-on -Avon Verenigd Koninkrijk Deze cottage is gedateerd rond 1675 Nu helemaal vernieuwd om gasten te ontvangen voor thee in de namiddag Het personeel steekt zich dan in Victoriaanse kleding
———-
De grote verandering Rutte IV .
Als iemand in je hoofd blijft zitten,
is hij niet ver van je hart afgedwaald.
Paul-Gustave Fischer, The Conversation (Helgoland), 1896,
Je kent mijn naam,
maar niet wie ik ben.
Je kijkt me aan waar ik nu ben,
maar je weet niet welke weg ik heb genomen om daar te komen.
De lippen lachen om de zon,
om regenbuien in de ogen weg te vegen.
En vertel me nooit dat je me zelfs in het donker herkende, omdat je mijn schaduw meer echt zou kunnen geloven..
Hoe meer je gekwetst wordt, hoe minder het pijn doet,
want er is minder liefde om te kwetsen.
———
Om iets te beginnen, kan een snuifje bewusteloosheid voldoende zijn.
Er is veel moed voor nodig om opnieuw te beginnen.
———
———
Foutje bedankt !!
Het was een van de domste en meest schadelijkste beslissingen in de geschiedenis van het moderne China. Het kwam voort uit het idee van Mao en de communistische partij om meer rendement uit de graanoogst te halen.
Om te voorkomen dat 1 % van de graanoogst zou worden opgegeten door vogeltjes (dat deden ze elk jaar) . Moest iedereen meehelpen ( 800.000.000 chinezen oftewel het hele collectief meehelpen om de vogeltjes net zolang op te jagen tot ze zo vermoeid waren dat ze als het waren uit de lucht neervielen en zo konden worden gepakt.
Het had geholpen en dat jaar was de oogst nog hoger. Wat de communisten echter niet goed hadden overzien was dat het jaar erop miljarden rupsen en insecten geen natuurlijke vijanden meer hadden. Het gevolg was dat een veel groter gedeelte van de oogst verloren ging en 16.000.000 chinezen de hongerdood moesten sterven. Dit is dus echt helemaal niet zo lang geleden gebeurd! jaren 60.
Je kunt met een beetje fantasie het schreeuwen van de hongerdoden daar nog horen.
In een boek over de recente geschiedenis van het voormalige Nederland is een soortgelijk verhaal bekend. Er wordt in het boek een periode beschreven van de meest schadelijkste acties ooit gedaan door de politiek.
De politiek was in die tijd meegegaan met in het verhaal van de groot industrie die vertelde dat het mogelijk was om te voorkomen dat er nog mensen zouden overlijden aan een longontsteking door een flinke griep.
Met de start van het coronagriepseizoen in maart 2020 startte de samenwerking van industrie, media en politiek. Het uitgangspunt was dat niemand meer mocht sterven aan een longontsteking, terwijl bij een normaal griepseiszoen er zomaar 10.000 mensen konden overlijden. Dag en nacht werden de mensen in de kranten op de tv en op het internet geconfronteerd met de scores.
En toen bleek dat het ongeveer net zo zou vergaan als met de graanoogst en vogeltjes in China. Het effect van elke maatregel werkte averechts op zowel het sociale systeem van het land als ook het Immuumsysteem voor een individu.
Er vielen veel en veel meer slachtoffers door de acties van de politiek en de industrie dan wanneer ze het natuurlijke systeem zijn vrije gang hadden laten gaan.
De schade door de lockdowns, de sluitingen van het sociale leven, het verdeeldheid zaaien en de gentherapie was gigantisch. Tja en nu? Persoonlijk vind ik dat de beleidsmakers en de leidinggevende die alles maar blind bleven uitvoeren (al dan niet met het risico van een boete) er niet zomaar vanaf mogen komen met de woorden , sorry, foutje, bedankt.
Tekst: Rene Cammeraat
——–
Ik heb spijt van de ouders uit het verleden, degenen die een “ja” een “ja” waren en een “nee” een “nee”, degenen die je hebben geleerd dat je niet alles kunt hebben en je toch goed kunt voelen. Degenen die je hebben uitgelegd dat een heer te zien is aan zijn gedrag en niet aan wat hij bezit. Degenen die hun kinderen niet gaven wat ze wilden, maar alleen wat ze nodig hadden of wat ze wisten te verdienen. Degenen die hen niet hebben verwend, maar voorbereid op het leven.
Toen, als zoon, noemde ik het strengheid. Of .
——–
——–
Er zijn speciale mensen die je moed weten te geven,
ook al zijn ze banger dan jij.
———
———
Niet door mij geschreven . Maar zo is het wel.
Tekst.
.
Frank Lafort :
Vandaag in 1642 stierf Galileo Galilei. Deze astronoom, filosoof, natuurkundige en wiskundige is beschuldigd van ketterij en door een kerkelijke rechtbank veroordeeld tot huisarrest. Volgens de overlevering zou deze ‘vader’ van het heliocentrisme, na de uitspraak de beklijvende woorden hebben gesproken ”en toch beweegt zij”. Galileo heeft een onbetwiste ereplaats op de kleine tribune van mondiaal kritische wetenschappers. In dit hexadecimale jaar werkt Blaise Pascal aan de eerste mechanische rekenmachine en voltooide #Rembrandt de Nachtwacht. De eerste vrouw van Rembrandt, Saskia Uylenburg, zou in datzelfde jaar overlijden aan #tuberculose. In zijn ‘Duizend Jaar, Weer, Wind en Water in de Lage Landen’ noteert J. Buisman (Deel 4 pagina 464/465) bij het jaar 1642: winter nogal bizar. Overstromingen worden afgewisseld met strenge vorst. De Indianen in New England (huidige USA) spreken van de ergste winter in 40 jaar. De volgende poolwinters zijn 1681 en 1698. De Dordse arts Johan van Beverwijck signaleert in 1642 dat kuststreken in de Lage Landen geteisterd worden door #malaria.
Vandaag ontvouwt de nieuwe ruimtetelescoop -The James Webb Space Telescope (JWST)- succesvol een metersgrote spiegel. Computergestuurd vangt het geavanceerde instrumentarium ‘oud’ licht op uit het uitdijende heelal. En probeert zo in het begin van de chaos het geheim van de scheppingsact te doorgronden. Galileo zou trots zijn op deze prestatie die mede wortelt in het werk van een jonge Pascal (39 jaar), waarschijnlijk ook een van de vele slachtoffers van de tuberkel-bacil. Een bacterie die schrijver en filosoof Ralf Bodelier vandaag in het Financieel Dagblad gebruikt als kristallisatiepunt voor een interessant betoog over het begrip ‘crisis’ zoals dat door velen eendimensionaal wordt ingekleurd.
Bodelier: “De afgelopen twee jaar werden 288 miljoen mensen ziek van Covid-19, 5,5 miljoen van hen overleefden het virus niet. Met recht spreken we over een crisis.
Die term zouden we ook moeten gebruiken voor de tien miljoen mensen die jaarlijks tuberculose oplopen. De afgelopen twee jaar overleden drie miljoen mensen aan die ziekte. Ook de achthonderd miljoen mensen die honger lijden, zijn in crisis. Achttien miljoen mannen, vrouwen en kinderen stierven de afgelopen twee jaar aan ondervoeding. Bij corona, tbc en honger gaat het om mensen die ziek worden, doodgaan en hun nabestaanden in wanhoop achterlaten.
Toch spreken we nooit over bijvoorbeeld een tuberculosecrisis. En dat is opmerkelijk. Wel hebben we het over een klimaatcrisis. En dat is al even opmerkelijk.
“Want jaar in, jaar uit sterven niet meer maar minder mensen als gevolg van het klimaat. Honderd jaar geleden verloren, jaarlijks en wereldwijd, nog rond de 450.000 mensen het leven door overstromingen, stormen, droogte of hittegolven. Vervolgens zette een gestage daling in.
Opmerkelijk: jaar in, jaar uit sterven niet meer maar juist minder mensen als gevolg van het klimaat
“Vijftig jaar geleden stierven nog tegen de vijftigduizend mensen als gevolg van het klimaat. De cijfers uit 2021 lijken niet boven de zevenduizend uit te komen. Dat is 0,01% van de 55 miljoen mensen die jaarlijks het leven verliezen. Maar terwijl slachtoffers van bosbranden en overstromingen de voorpagina’s halen, horen we vrijwel niets over het stille sterven van de overige 99,99%.
“Verreken je die gigantische daling van het aantal klimaatdoden met de al net zo gigantische stijging van de wereldbevolking, dan daalde het percentage klimaatslachtoffers in de afgelopen eeuw met 99%. En dit alles gebeurde ondanks de vuurzeeën in Griekenland en Australië, de droogte in Californië en Spanje en de overstromingen in Limburg en het dal van de Ahr.
Corona, tuberculose, malaria. Structurele en extreme armoede en ondervoeding. Daar zou de meeste aandacht naar uit moeten gaan. Ook klimaatproblemen kunnen uitdraaien op een crisis. Want dat de temperatuur oploopt, staat niet ter discussie. Maar vooralsnog blijken wij, mensen, uitstekend in staat om ons aan het klimaat aan te passen. Ook wanneer het verandert.”
——–
——–
Probeer af en toe even weg te zijn van alles en iedereen.Van wat je het meest mist, zul je begrijpen wat het belangrijkst is.
Thea Vandommelen Gedichten, Spreuken en Tegels voor bij de Koffie..
DE SCHEIDING
De eerste dag na de scheiding pakte hij verdrietig zijn spullen in dozen en koffers.
De tweede dag kwamen de verhuizers zijn spullen halen. Op de derde dag ging hij nog één keer aan hun mooie eettafel zitten, zette mooie achtergrondmuziek aan, stak kaarsen aan en genoot van een maaltijd met garnalen, kaviaar en een fles witte wijn.
Daarna liep hij nog eenmaal door alle kamers van het huis en stopte overal een paar in kaviaar gedoopte, half opgegeten garnalen in de holle gordijnbuizen.
Hij ruimde de keuken op en vertrok.
Op de vierde dag kwam zijn ex-vrouw terug met haar nieuwe vriend en ze hadden het goed naar hun zin in dit mooie huis.
Maar langzaamaan begon het in huis te ruiken. Schoonmaken, dweilen, luchten, niets hielp. Het werd steeds erger.
Luchtroosters werden gecontroleerd op dode knaagdieren, kleden werden naar de stomerij gebracht. In iedere kamer kwam een luchtverfrisser te hangen.
Ongediertebestrijding kwam en plaatste overal gasspuiters. In de tussentijd moesten de bewoners wel even ergens logeren. Zelfs de dure vaste vloerbedekking door het hele huis werd vervangen.
Niets hielp. Vrienden en bekenden kwamen niet meer op bezoek.
Onderhoudspersoneel weigerde nog langer in hun huis te werken en de interieurverzorgster gaf er ook de brui aan.
Uiteindelijk konden ze zelf de stank ook niet langer verdragen en besloten te verhuizen en het huis te verkopen.
Maar, zoals zich laat raden, het huis werd niet verkocht. Zelfs niet toen ze na twee maanden in vraagprijs waren gehalveerd.
Ten langen leste besloten ze een hoge lening te sluiten en toch maar vast een nieuw huis te kopen, want hun relatie had ernstig te lijden onder de problemen.
Toen werd de vrouw gebeld door haar ‘ex’, die vroeg hoe alles ging in haar nieuwe relatie. Ze vertelde het verhaal van het rottende huis. Hij luisterde beleefd en zei dat hij hun oude huis vreselijk miste en was wel bereid het huis over te nemen, als zij bereid was verder van de alimentatie af te zien. Maar, door de alimentatie kon hij geen fatsoenlijke hypotheek krijgen, dus zou ze genoegen moeten nemen met 25% van de werkelijke waarde.
De vrouw ging met de voorwaarden akkoord, mits hij nu onmiddellijk het contract tekende.
Hij stemde hierin toe en binnen twee uur hadden haar advocaten het papierwerk voor zijn neus liggen.
Een week later stonden de vrouw en haar vriend glimlachend toe te kijken hoe de verhuizers hun huisraad van het oude naar het nieuwe huis brachten.
En om haar ex een hak te zetten, namen ze alles mee, zelfs de gordijnroedes….