Ronald Jan Heijn
Ronald Jan (Amsterdam, 6 maart 1960) is een boodschapper van het Nieuwe Tijdperk en van de Leringen van de Oude Wijsheid. In november 2016 publiceerde hij het boek ‘HB, een nieuwe tijd breekt aan’; in mei 2017 het boek ‘HB, geen verlossing zonder kruis X’, met de dagboekverslagen van Harry Beckers.
In het verleden was Ronald Jan Nederlands hockeyinternational, spiritueel ondernemer en documentairemaker. Nu dus vooral schrijver. Hij is lid van de nationaal bekende kruideniersfamilie Heijn en groeide op in Bloemendaal, als zoon van Gerrit Jan Heijn (broer van Albert Heijn) en Hank Heijn-Engel. Ronald Jan heeft vier zoons en is getrouwd met de Noorse Hilde Heijn-Stapnes. Hilde is moeder van een dochter en zoon. Samen zijn ze grootouders van twee kleinkinderen.
Studie en werk
Ronald Jan ging naar het Gymnasium B en studeerde later tijdens zijn hockeyperiode bedrijfskunde aan de Universiteit van Nyenrode. Na zijn studie werkte hij bij IKEA en later bij een organisatieadviesbureau, dat zich toelegde op cultuurveranderingen, creativiteitssessies en andere manieren van denken. Ronald Jan heeft in die tijd onder andere meegewerkt aan het Nationaal Milieu Plan van het Ministerie van VROM. Ook werkte hij samen met de in 2002 vermoorde politicus Pim Fortuyn, als projectsecretaris voor de Ov-studentenkaart. In de tweede helft van de jaren 80 studeerde Ronald Jan culturele antropologie in de avonduren. Ook volgde hij tot zijn dertigste vele spirituele cursussen, van meditatie en filosofie, tot achtergronden over de zin van het leven. Die laatste studie houdt eigenlijk nooit op…
Nederlands hockeyelftal
Ronald Jan speelde hockey bij HC Bloemendaal en werd daarmee Nederlands kampioen in 1986. Hij maakte zijn debuut voor het Nederlands elftal in december 1980 tegen Spanje in Barcelona. Ronald Jan stond te boek als een ‘fluwelen technicus’ en speelde in totaal 59 officiële interlands (19 doelpunten) voor de nationale ploeg. Na het wereldkampioenschap in 1986 in Londen stopte hij op zijn 26-ste definitief met hockey.
Ontvoering vader
Een jaar later, in 1987, werd zijn vader ontvoerd en vermoord door Ferdi E.. De familie kreeg onder andere de pink van zijn vader opgestuurd, om de eisen van de ontvoerder kracht bij te zetten. Het losgeld (cash en diamanten) werd betaald, maar elk spoor van de ontvoerder en zijn vader ontbrak. Na zeven maanden van onzekerheid en grote aandacht van de nationale media werd de dader gevonden. Gerrit-Jan bleek al op de eerste dag van de ontvoering te zijn vermoord. Later heeft Ronald Jan Ferdi E. opgezocht in de gevangenis en hem vergeven.
Oibibio
Met zijn vaders erfdeel startte Ronald Jan in 1991 Oibibio, een groot holistisch centrum tegenover het Centraal Station van Amsterdam. Gehuisvest in het Mercuriusgebouw van 5.000 m2, was Oibibio het grootste stad-holistisch-centrum ter wereld. Het gebouw was volledig op natuurlijke basis gerenoveerd. Oibibio was een alles-onder-één-dak-concept en bevatte een vegetarisch restaurant, een grand café en een theetuin. Bovenin het gebouw waren een sauna, baden, behandelkamers en een dakterras met uitzicht over de hele stad. Onderin het gebouw bevonden zich het warenhuis en een boekenwinkel. In de acht zalen was er ruimte voor lezingen en cursussen. Oibibio had meer dan 100 medewerkers en op een bepaald moment een eigen tv-programma en een radiostation. In de hoogtijdagen kwamen er meer dan een miljoen bezoekers over de vloer, in die tijd evenveel als in het Rijksmuseum.
De missie van Ronald Jan en Oibibio was om spiritualiteit voor een groot publiek toegankelijk te maken. Na acht succesvolle jaren, belandde de ontmoetingsplaats in financiële problemen door de expansie naar andere steden en het uitblijven van mede-investeerders. Mede hierdoor werd Oibibio slachtoffer van haar eigen succes.
Esoterische boekwinkel
In het jaar 2000 raakte Ronald Jan uiteindelijk alles ‘kwijt’: zijn vrouw, zijn huis aan het Vondelpark en zijn vermogen. In de zomer van dat jaar zette hij een esoterisch boekwinkeltje op aan de Amsterdamse Zeedijk en woonde destijds op een woonboot. Na een jaar, herfst 2001, stopte hij de boekwinkel en moest hij ook de boot verlaten. Om zich voor te bereiden op de volgende fase in zijn leven, trok hij – na 20 jaar in Amsterdam te hebben gewoond – in bij zijn moeder in Bloemendaal, boven de garage.
Staya Erusa
Eind 2001 ontmoette Ronald Jan Harry Beckers, die een symposium wilde geven om ruimere inzichten in de psychiatrie te introduceren. Al snel kwamen Ronald Jan en Harry erachter, dat zij het veel breder moesten trekken. Zij begonnen met lezingen over een ruimere manier van denken, onder andere over het leven na de dood. Tijdens deze lezingencyclus werd het idee geboren om een documentaire te maken op basis van de inzichten van Harry. Begin 2006 kwam de pilot ‘Staya Erusa, The Beginning’ uit in Nederland. Het was een wereldprimeur: de eerste film ter wereld die tegelijkertijd uitkwam in de bioscoop én te koop was in de winkel én te downloaden was van het internet. In de zomer van 2006 was het in Nederland de best verkochte dvd.
In 2007 kwam een internationale remake uit samen met Uri Geller, inclusief verschillende toonaangevende internationale wetenschappers. De Engelstalige film onder de titel ‘Staya Erusa, Find the Book of Knowledge’ is op dvd uitgebracht in 13 talen. De film tracht grote wereldvraagstukken te verklaren en oplossingen aan te reiken met uitleg over bewustzijn en thema’s zoals het proces van overlijden, leven na de dood en reïncarnatie. Deze inzichten worden vervolgens toegepast op onderwerpen als euthanasie, orgaandonatie, psychose, dementie, global warming en buitenaards leven.
Hello Aquarius
Tijdens de productie van Staya Erusa (2005) ontmoette Ronald Jan zijn huidige vrouw Hilde, uit het prachtige Noorwegen. Toen zij de bijzondere datum 11-11-11 voorbij zagen komen zijn ze getrouwd. Ronald Jan begon in 2011 de website ‘Wereld op Drift’, later omgedoopt tot ‘Hello Aquarius’, met columns over actuele onderwerpen gezien vanuit een ‘Nieuwe Tijdsbril’. Toen eind 2011 via Occupy de roep om een nieuwe samenleving mondiaal naar buiten kwam, besloot Ronald Jan om Occupy bij verschillende bijeenkomsten te ondersteunen met speeches over de Nieuwe Tijd.
HB, een nieuwe tijd breekt aan
Ondertussen begon hij ook met de voorbereiding en het schrijven van zijn boek ‘HB, een nieuwe tijd breekt aan’. Dit boek kwam in november 2016 uit. In dit hoopvolle boek wordt de lezer in eerste instantie geconfronteerd met het failliet van de huidige manier van denken. Gelukkig is er een nieuwe, veel ruimere manier van denken, waardoor de werkelijkheid anders wordt ervaren. Dit alles heeft een zeer lange geschiedenis. In het boek neemt Ronald Jan de lezer mee terug naar Atlantis en beschrijft hij de geestelijke evolutie van de mensheid. Vanuit dit perspectief is de komst van de Nieuwe Tijd onontkoombaar…
In mei 2017 bracht Ronald Jan het boek ‘HB, geen verlossing zonder kruis X’ uit, met de dagboekverslagen van Harry Beckers. In hoofdstuk 6 van het eerste HB-boek wordt het leven van Harry Beckers beschreven. Dit HB-deel 2 geeft een uniek kijkje in de voorbereiding van de Wereldvernieuwer, samen met zijn vrouw en dochter; hun gemeenschappelijke reis met al hun pogingen en worstelingen om het duister meester te worden. Het lijkt allemaal zo ‘eenvoudig’, maar gaandeweg zal blijken hoe moeilijk dit was. Het is de reis die we allen – niemand uitgezonderd – maken. Geen verlossing zonder kruis. Tegelijkertijd is zijn en hun verhaal daarmee ook de reis naar het Licht en naar hun nieuwe Hoedanigheid, in verband met het betreden van het grote podium. https://www.helloaquarius.org/cv-van-ronald-jan/
Andere Heijn in pand Oibibio
AMSTERDAM – In het Mercuriusgebouw aan de Prins Hendrikkade, het voormalige Oibibio, komt een Albert Heijn. De supermarktketen praat hierover met eigenaar NV Stadsgoed. Die wil het monument als winkelpassage herstellen.
Het lijkt de lotsbestemming voor Ronald Jan Heijn (49), tot 2000 eigenaar van het rijksmonument. Zijn vestiging van Oibibio in de Groningse Korenbeurs werd in 2000 ook verruild voor een vestiging van het bedrijf van zijn familie. ”De ene Heijn eruit, de andere erin, schreven de kranten toen,” zegt Heijn. ”Ik hoop dat ze niet alleen met de ogen van een kruidenier naar het pand kijken, maar ook het unieke karakter en sfeer van het gebouw erbij betrekken.”
De supermarktketen is sinds januari 2009 in onderhandeling met eigenaar NV Stadsgoed. Die kocht het pand tien jaar geleden voor 24 miljoen euro van Heijn. Tot januari 2009 zat restaurant Mercurius in het gebouw. Vorig jaar werd het door NV Stadsgoed in oude glorie hersteld. Na wisselende huurders hoopt de corporatie nu een overeenkomst voor langere tijd te sluiten.
NV Stadsgoed wil met de Albert Heijnwinkel meer bezoekers trekken naar kleine ondernemers aan de Nieuwendijk. Eén van de eisen aan de supermarktketen is daarom een ingang aan de zuidzijde. Daarmee wordt het Mercuriusgebouw weer de winkelpassage die het ruim honderd jaar geleden was. De doorgang naar de Prins Hendrikkade werd vanwege de harde wind al kort na de bouw in 1883 gesloten.
Volgens Ronald Wiggers, directeur van NV Stadsgoed, hoeft niet gevreesd te worden voor ingrijpende verbouwingen. ”In de voorwaarden staat dat er niets aan de muren bevestigd mag worden.”
Albert Heijn heeft al bij de gemeente een bouwvergunning aangevraagd.¿ (ALWIN KUIKEN)
Het Mercuriusgebouw aan de Prins Hendrikkade. Foto ANP https://www.parool.nl/nieuws/andere-heijn-in-pand-oibibio~bcaa1dbe/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.nl%2F