Pieter Herman Omtzigt (Den Haag, 8 januari 1974) is een Nederlands politicus. Hij is namens het Christen-Democratisch Appèl (CDA) sinds 2003, met een korte onderbreking in 2010, lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Omtzigt houdt zich in het parlement bezig met onder andere pensioenen, belastingen, het nieuwe zorgstelsel, vernieuwing van de sociale zekerheid en buitenlandse zaken.
Omtzigt werd in 1974 geboren als een van een tweeling. Op zijn vierde verhuisde hij met vader, moeder en twee broers naar Borne waar hij opgroeide. Hij doorliep het gymnasium aan het R.K. Lyceum De Grundel in Hengelo. Van 1992 tot 1996 studeerde hij economie en statistiek aan de Universiteit van Exeter in Engeland en voor een uitwisselingsjaar aan de Libera Università Internazionale degli Studi Sociali Guido Carli (LUISS) in Rome, Italië. Van 1991 tot 1993 was Omtzigt lid van het hoofdbestuur van CNV Jongeren.
Na zijn studie deed Omtzigt promotieonderzoek aan het European University Institute in Florence. Hij promoveerde in december 2003 in de econometrie met een proefschrift getiteld Essays in Cointegration Analysis. Omtzigt was van 2000 tot 2002 onderzoeker aan de Università degli Studi dell’Insubria in Varese, Italië. Vanaf 2002 was hij post-doctoraal onderzoeker aan de vakgroep kwantitatieve economie van de Universiteit van Amsterdam.
……………
Toen het CDA in juni 2020 een lijsttrekkersverkiezing aankondigde, met het oog op de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2021, stelde Omtzigt zich op 25 juni als vierde persoon kandidaat. Nadat Kamerlid Martijn van Helvert zich op 30 juni terugtrok ging de strijd uiteindelijk tussen minister en vicepremier Hugo de Jonge, staatssecretaris Mona Keijzer en Omtzigt. Op 11 juli 2020 werd in evenementenhal De Remise de uitslag bekendgemaakt en bleek er een tweede ronde nodig: De Jonge kreeg 48,7% van de stemmen tegenover 39,7% van Omtzigt. De Jonge kwam exact 248 stemmen tekort om een tweede ronde te voorkomen. Keijzer riep haar stemmers op Omtzigt te steunen. De tweede ronde, waarvan de uitslag op 15 juli 2020 bekend werd gemaakt, verloor Omtzigt met 49,3% tegenover 50,7%. Een maand na de lijsttrekkersverkiezingen werden fouten ontdekt in de stemmingen. Zeker zes verwisselingen kwamen aan het licht; stem op de ene kandidaat en een bedankje voor een stem op de andere. Onder meer Keijzer zette ook vraagtekens over het verloop waardoor het partijbestuur zich genoodzaakt zag een extern onderzoek te laten doen. Dat leverde geen wijzigingen op.
In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen bracht Omtzigt in maart 2021 samen met filosoof en columnist Welmoed Vlieger het boek Een nieuw sociaal contract uit dat meteen op nummer twee binnenkwam in De Bestseller 60. Bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2021 behaalde Omtzigt 342.472 voorkeurstemmen, waarvan er 67.626 afkomstig waren uit Overijssel. Ophef ontstond toen er op 23 maart 2021 een artikel werd gepubliceerd door opinieblad HP/De Tijd van de hand van Ton F. van Dijk over een fluistercampagne door leden van de CDA-partijtop. Die zouden Omtzigt bewust als “labiel” afschilderen. Ook zou hij volgens Van Dijk, die zich zei te baseren op “ingewijden”, zoveel mogelijk buiten de verkiezingscampagne zijn gehouden.
Kort daarna lekte aan het begin van de kabinetsformatie een notitie van verkenner Kajsa Ollongren uit die – abusievelijk – door een ANP-persfotograaf deels leesbaar werd gefotografeerd. Daarop stond onder meer: “positie Omtzigt, functie elders”. Ollongren en medeverkenner Annemarie Jorritsma stapten wegens het bekend worden van de notitie diezelfde dag nog op. Vanuit diverse Kamerfracties werd opheldering over deze passage gevraagd Omtzigt noemde “functie elders” een affront tegen de Nederlandse kiezer. Mark Rutte, demissionair minister-president en fractieleider van de VVD in de Tweede Kamer, verklaarde dat hij in zijn gesprekken met de verkenners het niet over Omtzigt had gehad. Letterlijk zei hij, waarbij hij expliciet op haar verzoek ook sprak namens Sigrid Kaag, demissionair-minister en fractieleider van D66 in de Tweede Kamer: “Wij hebben in ieder geval het niet gehad over Pieter Omtzigt.” Uit de op 1 april openbaargemaakte gespreksnotities bleek dat Rutte wel degelijk gesproken had over Omtzigt, specifiek dat een positie als minister voor hem acceptabel was. Rutte gaf aan dat hij dat vergeten was. De Tweede Kamer verwierp een motie van wantrouwen tegen Rutte, maar nam een motie van afkeuring aan. ~ wiki
Deze legendarische toespraak van Pieter Omtzigt moet je echt hebben gezien. Hij SLOOPT iedereen
Pieter Omtzigt (CDA) krijgt voor zijn doen woedeaanval: Ik kan verdorie beter journalist worden
Pieter Omtzigt FILEERT de Rijksoverheid
https://twitter.com/PieterOmtzigt?ref_src=twsrc%5Egoogle%7Ctwcamp%5Eserp%7Ctwgr%5Eauthor