Giselle Habraken maakt tienduizend geurkaarsen per jaar, maar is eigenlijk helemaal geen geurkaarsen-type
Giselle Habraken (28) maakt tienduizend geurkaarsen per jaar. Twee jaar geleden werkte ze nog in de beveiliging.
“Ik ben eigenlijk helemaal geen geurkaarsen-type”, zegt Giselle Habraken. Ze roert met een pollepel twee soorten olie – groene thee en limoen – door een vloeibare substantie van gesmolten sojavlokken. Geconcentreerd giet ze daarna de bruine glazen potjes helemaal tot de rand af. Een wasknijper houdt de lont uit de vloeistof.
Sinds twee jaar maakt Habraken fulltime sojakaarsen voor haar eigen merk: Brandt kaarsen. In Utrecht heeft ze haar werkplaats. Voor ze haar carrière als kaarsenmaker begon, studeerde ze integrale veiligheidskunde. Ook werkte ze een tijd als veiligheidsmedewerker in het Van Gogh Museum in Amsterdam. “Ik sprak mensen aan van wie ik vermoedde dat ze een risico voor het museum konden zijn.”
Naar New York
Nog nooit had Habraken een kaars gemaakt. Een vriendin uit Amerika kwam een keer op bezoek, ze had een cadeautje meegenomen: een kaars, gemaakt door een vriendin van haar uit New York. Habraken zat op dat moment even zonder werk. Ze had geen idee wat ze met zichzelf aan moest en vroeg in een opwelling: ‘Denk jij dat die vriendin van jou het leuk vindt als ik haar een maand kom helpen?’
In New York leerde ze het ‘vak’. Habraken: “Iedereen kan het, het is echt heel makkelijk.” Ze vond het fantastisch om te doen. “Heel meditatief en rustgevend.” Terug in Nederland had ze meteen weer werk. Pas anderhalf jaar later, toen dat haar tegen begon te staan, dacht ze terug aan het maken van kaarsen en hoe gelukkig ze daarvan werd. De stap om ervoor te gaan, was best spannend: “Ik nam mij voor zo veel kaarsen te maken tot ze niet meer in mijn woonkamer zouden passen. Dan moest ik ze wel verkopen.”
Habraken pauzeert even, ze loopt naar buiten om de postbode te helpen met de leveringen van die dag, 65 verkooppunten zijn er inmiddels en ze heeft een webshop. Vorig jaar maakte Habraken tienduizend kaarsen. Kamperfoelie, jasmijn, lavendel, kokos en aloë vera, het zijn een paar voorbeelden van de geuren uit het assortiment heeft. “Ik ben geen fan van die complexe geuren, het moet een beetje herkenbaar zijn.”
Duurzame kaars
Haar goedkoopste kaars is € 14,50, de duurste € 24,50. Zoveel geld voor een kaars, dat betaal je toch niet als je ook voor 1 euro een kaars kunt kopen? Dat denken nog steeds veel mensen, zegt Habraken lachend. Maar, als je weet wat er allemaal bij komt kijken valt het bedrag best mee. De materialen die ze gebruikt, zijn duurzaam. Zo zijn zelfs de lonten van biologisch katoen. En dan het werk: naast het afgieten, lonten knippen, het stickeren, inpakken doet ze alles zelf: de marketing, de bestellingen en haar administratie. “Ik vind het allemaal even leuk.”
Voorlopig gaat ze dus nog wel even door met het maken van kaarsen. Toch had ze pas een vacature gezien die haar op het lijf was geschreven: “Bij de politie. Ik had bijna gesolliciteerd, tot ik bedacht: dan is er weer iemand bepaalt hoe laat ik mijn bed uit moet komen.”
Meer info is te vinden op: brandtkaarsen.nl
In deze rubriek vertellen mensen hoe ze van hun ambacht hun beroep gemaakt hebben. Lees andere afleveringen op trouw.nl/zelfgemaakt.
https://brandtkaarsen.nl/
Kanaalweg 30
3526 KM Utrecht