( Warschau, 1981)
Wie ben ik? Het antwoord op die vraag is niet gemakkelijk…
Meestal word ik omschreven als Pools-Belgische filosofe en schrijfster; soms ook als Pools-Vlaamse of als Belgische met Poolse roots.
Ik ben geboren in Warschau tijdens een moeilijk periode voor Polen. Mijn ouders beslisten om het land en al zijn moeilijkheden te verlaten toen ik zeven was. We verbleven enkele maanden in een asielcentrum in Brussel; het was een kort verblijf, maar de herinneringen eraan hebben zich diep en blijvend in mijn geest genesteld. Daarna vestigden we ons in het Oost-Vlaamse dorp Lede. Daar liep ik school en heb ik de Nederlandse taal geleerd. Toch bleven we thuis Pools praten.
Al op jonge leeftijd heb ik een antwoord moeten vinden op vragen over mijn identiteit: wie ben ik, wat doe ik hier, waar kom ik vandaan, waar wil ik heen?
Misschien is mijn liefde voor filosofie net daar begonnen, in de kindertijd, toen ik een oneindige keten aan schijnbaar simpele vragen wou beantwoorden, maar waarvan elk antwoord nieuwe vragen met zich meebracht.
Veel van die vragen galmen na in mijn filosofisch werk; ze zijn het begin van de zoektocht geworden die me op de wegen heeft gebracht die ik nu nog steeds bewandel en waar ik soms nog op verdwaal.
De vraag wie ik ben, kan op vele manieren beantwoord worden.
Gescinska verraste met haar kandidatuur op de Europese lijst van de Vlaamse liberalen. Op internet volgde een stortvloed aan reacties: lovende en lasterlijke. Niet enkel de keuze van de partij en het Europese project werden druk besproken, vooral ook wie aan politiek behoort te doen – en wie dus aan de zijlijn moet blijven – bleek stof voor discussie.
Wat is de plaats van een filosoof in de samenleving? Zijn politiek en filosofie onverenigbare disciplines? En wat doe je wanneer uit het hart van de Europese politiek het verzoek komt om uit je pen te kruipen? Politiek is meer dan dat wat politici doen. Alles en iedereen is deel van het politieke leven. In het gebrek van de wereld weerklinkt volgens Gescinska een moreel appel dat op ons allen wordt gedaan.
Haar nieuwe essay:
Intussen komen mensen om is een glashelder essay over de persoonlijke worsteling met politieke betrokkenheid en intellectuele verantwoordelijkheid.
https://www.uitzendinggemist.net/aflevering/491164/Vpro_Boeken.html#
Alicja Gescinska, filosoof en schrijver Het hoofdthema van het denken van Alicja Gescinska is vrijheid: wat is vrijheid, waarom is ze ons niet enkel een lust, maar soms ook een last en wat zijn de sociale en politieke voorwaarden om in vrijheid te kunnen leven?
Gescinska (1981) heeft een voorliefde voor continentale filosofen en schreef haar proefschrift over de Duitse filosoof – en in haar ogen de meest ondergewaardeerde 20e-eeuwse denker –Max Scheler en over Karol Wojtyla. Ze schreef ook een monografie over de Poolse filosoof Leszek Kolakowski. Met Kolakowski is ze van mening dat een filosoof die nooit het gevoel heeft een charlatan te zijn, geen goede filosoof kan zijn. Filosofie is de kunst van de twijfel, niet in het minst van de zelftwijfel.
In 2011 publiceerde Gescinska De verovering van de vrijheid. Het boek stond op de shortlist van de Socrates Wisselbeker en werd door deMens.nu bekroond als beste non-fictieboek van 2010-2011.
In het verleden was Gescinska verbonden aan Warsaw University, de Universiteit Gent en Princeton University. Gescinska werkt sinds 2014 aan het Political Science Departement van Amherst College in de VS, waar ze Philosophy of Freedom, European Politics en Religious Freedom and Islam in Europe doceert. Naast haar academisch werk schrijft Gescinska ook geregeld voor diverse kranten en tijdschriften.
In 2016 verschijnt haar debuutroman Een soort van liefde. Daarin verweeft Gescinska filosofische reflecties over de liefde met een verhaal over verschillende moeizame liefdes.
https://www.filosofie.nl/nl/artikel/auteur/156/alicja-gescinska.html
In 1988 vluchtte Gescinska met haar ouders uit het communistische Polen naar België. Haar vader was ingenieur en haar moeder redactrice bij een uitgeverij, maar in Lede moesten ze hun leven helemaal heropbouwen.[1][2]Ze liep school in Lede. Na een mislukte toelatingsproef voor een toneelschool is Gescinska journalistiek gaan studeren aan de Universiteit Gent. Na een conflict met een docent is ze overgeschakeld naar moraalwetenschappen. In 2007-2008 deed ze een jaar onderzoek aan de Universiteit van Warschau. Tussen 2008 en 2012 doctoreerde ze in Gent met een wijsgerig onderzoek naar de menselijke factor in het denken van Max Scheler en Karol Wojtyła.
Gescinska raakte bekend met De verovering van de vrijheid, een boek waarin ze autobiografische gegevens verweeft met een filosofisch pleidooi voor positieve vrijheid. ~ Source: Wiki