19 september 2009 Benno Boeters
CO2-vrij studeren aan de UvA
Toen hij als eerstejaars binnenkwam op de faculteit, was het hem direct een doorn in het oog: de energieverspilling. Vooral in de computerzalen. Econometriestudent Ewoud de Kok besloot in actie te komen, en nu – hij is inmiddels vierdejaars – is de stroomvoorziening in de UvA-gebouwen op het Roeterseiland koolstofdioxideneutraal. Er is veel veranderd in een paar jaar.
‘Wat me ergerde was de verspilling van al die 250 computers die de hele dag, tot negen uur ’s avonds, stonden te draaien, terwijl ze hooguit de helft van de tijd echt gebruikt werden’, vertelt De Kok. ‘En al die stroomverslindende lampen die hier brandden! Als ik dat ter sprake bracht bij medestudenten en het woord duurzaamheid in de mond nam, reageerden ze met “ah, geitenwollensokkengedoe”, of “hou op met je socialistische campagnes”. Maar nu denken ze daar héél anders over. Door Al Gore is er een omslag gekomen.’
Anderhalf jaar geleden schreef de Faculteit Economie en Bedrijfskunde (FEB) een prijsvraag uit voor het beste idee, en De Kok werkte zijn plan voor een koolstofdioxideneutrale computerzaal uit. En won. De Kok: ‘Nou, succes, zeiden ze bij de prijsuitreiking. Het was niet meteen de bedoeling dat het ook úitgevoerd zou worden. Toen dacht ik: ik doe het zelf. Dus ik ben eerst met de mensen onderop gaan praten. De medewerkers achter de balie, van het facilitair centrum, van de computerzaal en de docenten. En zo steeds verder hogerop tot ik uiteindelijk bij het college van bestuur aan tafel zat.
Zoals het in zijn studie betaamt, begon De Kok, samen met Joeri Baas (‘doet tandheelkunde maar weet álles van computers’) en Gijs van de Poel (studentenraadslid en planoloog) met meten. ‘We maten bij twaalf computers het stroomverbruik, waarbij de helft op de oude manier draaide en de andere helft met het door ons aangepaste energiebeheersysteem van Windows. We zagen een piek tussen elf en twaalf uur, als de studenten massaal gaan werken. Na een uur of één is het hier een stuk leger, maar draaiden die computers tot negen uur ’s avonds door, allemaal met de screensaver aan waardoor die méér verbruiken dan wanneer je bijvoorbeeld in Word werkt.’
De Kok en de zijnen hebben het energiebeheersysteem vervolgens zó aangepast dat alle niet-gebruikte pc’s op stand by gaan. Het is de bedoeling dat in de nabije toekomst alle pc’s van de UvA, in computerzalen en op de bureaus van medewerkers, onder het pc-powermanagementsysteem worden gebracht om sluipverbruik tegen te gaan. Dat alleen al scheelt de helft in stroomverbruik, aldus De Kok.
Lees verder onder de foto
Ewoud de Kok op gebouw M van Roeterseiland, met de net geplaatste pv-panelen op de voorgrond (beeld: Benno Boeters)
Via een vriend in Amsterdam hoorde De Kok van een startend Amsterdams bedrijfje dat Solyndra-zonnepanelen uit Californië ging importeren. Sinds vorige week ligt er 330 m2 van deze pv-panelen op de daken, de primeur voor Europa. Bijzonder aan de Solyndra-zonnecellen is dat ze in lange buizen net iets boven een witte ondergrond hangen en zo ook van onderop en van de zijkant licht invangen.
Ook onconventioneel van vorm zijn de drie kleine Swift-windturbines, waarvan de wieken gevat zijn in een buitenring, die nu op het Science Park (faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica) komen te staan.
Greenlightning is de leverancier van de zuinige TL5-verlichting. Deze tl-buizen kwamen als beste uit de bus; niet omdat ze het zuinigst zijn, maar omdat ze de goede kleur licht geven. ‘Zelfs beter dan de oude tl-lampen, zo bleek uit de enquête’, zegt De Kok. In twee kleinere computerzalen hangen led-lampen. In een zaal geven ze een gelig licht. ‘Net een rokershol’, oordeelde een geënquêteerde. In de andere zaal geven de leds een koud blauwachtig licht. De leds blijven daar wel hangen.
Elke week op de hoogte blijven van het laatste nieuws over techniek, innovatie en de technische arbeidsmarkt? Neem dan een gratis proef van 4 edities. U ontvangt 4 nummers in de bus, heeft toegang tot TW digitaal en ontvangt de wekelijkse nieuwsbrief.
Maak 4 weken gratis kennis met Technisch Weekblad
Technisch Weekblad is een uitgave van Beta Publishers.
© 2014 www.technischweekblad.nl - alle rechten voorbehouden.